София. Япония е наш традиционен приятел и приоритетен партньор. Това

...
София. Япония е наш традиционен приятел и приоритетен партньор. Това
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Япония е наш традиционен приятел и приоритетен партньор

София. Япония е наш обичаен другар и предпочитан сътрудник. Това сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с ръководителя на Горната камара на Народното събрание на Япония Чуичи Дате, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Българска парламентарна делегация е на публично посещаване в Япония по покана на ръководителя на Камарата на съветниците Чуичи Дате.
Цвета Караянчева акцентира, че сред нашите две страни постоянно са съществували топли другарски връзки, учредени на споделени полезности и взаимно почитание, които имат исторически корени.
На срещата бе споделено, че парламентарният продан е доста деен, има дългогодишни обичаи и значима роля за цялостното развиване на българо-японските връзки. Отбелязано беше, че групите за другарство в Горната и Долната камара на японския парламент и в Народното събрание на способстват доста за развиването на двустранното съдействие.
Цвета Караянчева изрази вяра да се задълбочи разговорът на равнище парламентарни комисии по въпроси, които са от интерес за двете страни като външна политика, защита, труд и обществена политика, обучение и просвета, децата, младежта и спорта.
Двамата споделиха разбирането, че през 2018 година е налице значителен прогрес в укрепването и задълбочаването на връзките сред България и Япония, като главен принос за това имат осъществените през годината знакови визити в двете направления.
Специално бе маркирано историческото посещаване в България през януари 2018 година на министър-председателя Шиндзо Абе, което е подтикнало активизирането на двустранното съдействие във всички сфери, придавайки му и районно измерение. Потвърдено бе общото предпочитание за активизиране на връзките с акцент върху вложенията и търговията.
Цвета Караянчева и Чуичи Дате разискаха отбелязването в двете страни на 3 значими годишнини в връзките ни през 2019 година – 110 години от началото на формалните контакти, 80 години от установяването на дипломатически връзки и 60 години от възобновяване им.
На срещата бе изразено удовлетворение от активизирането на съдействието в региона на науката и технологиите, спорта, както и от богатия учебен и културен продан. Председателят на Народното събрание подчертава върху желанието ни за привличане на повече японски туристи, за което страната ни поставя целенасочени старания.
В състава на делегацията са заместник-председателят на Групата за другарство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР