София. Всеки 24 май празнуваме възраждането на знанието като сила

...
София. Всеки 24 май празнуваме възраждането на знанието като сила
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Всеки 24 май празнуваме възраждането на знанието като сила и общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще

София. Всеки 24 май честваме възраждането на знанието като мощ и духовно единение, като общ вербален хоризонт, който ни прави народ с бъдеще. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в празничното си слово във връзка 24 май – Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ 27 години преди Освобождението на България нашите възрожденци стартират да честват велико дело на светите братя Кирил и Методий. И както написа в своите мемоари българският преподавател Йоаким Груев – от година на година тържественото празнуване се заключи из цяла България и от учебен празник, какъвто беше първоначално, доближи до повсеместен национален Великден. Тази великденска тържествена на деня, както по-късно ще я назова Иван Вазов, се усеща и тук през днешния ден. Това е нашият образован Великден “, изясни кметът. „ Всеки 24 май честваме възраждането на знанието като мощ и духовно единение, като общ вербален хоризонт,, който ни прави народ с бъдеще “, съобщи Фандъкова
„ Днес бях решила да приказвам за промяната, която стартира българското обучение, само че ще го направя единствено с едно изречение. Зад всички спомагателни финансови средства за заплати, курсове за подготовка, за съвременни класни стаи и съоръжение стои една огромна цел – да възродим учителската специалност като задача, да върнем оня заряд, който българските учители постоянно са имали. На водачи, които водят, демонстрират направления, откриват хоризонти пред нашите деца и пред нас като нация “, съобщи тя.
„ Искрено имам вяра, че най-истинската идея, която може да сплоти нашата обща сила и блян е образованието. Колкото и да е необичайно даже тежките разногласия кой създател да отпадне от учебниците са доказателство по тази причина. Голямата смяна стартира сега, в който врата на класната стая се затвори и учителят застане против тези 30 изпитателни, любопитни или разсеяни детски погледи и те дружно се трансфорат в един клас, в една общественост “, сподели в словото си кметът. „ И вие скъпи възпитаници и деца, станете съучастници в това откривателство, в което ще научите най-важното – какви желаете да бъдете. Запомнете смарт телефоните не са по-умни от вас, нито могат повече от вас. Не им давайте да ръководят живота ви. Модерният виртуален хейт не ни прави нито знаещи, нито същински сериозни. Думите, които имат силата да трансформират са в общуването, което основава общественост на шерване и строеж. Честит празник “, добави Йорданка Фандъкова.
Цветелин ДИМИТРОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР