София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри

...
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри
Коментари Харесай

Екатерина Захариева откри изложбата „150 години Българска екзархия“

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри в постройката на министерството документална галерия, отдадена на 150-тата годишнина от основаването на Българска екзархия. Това оповестиха от Министерство на външните работи.

“Българската православна черква и християнската религия имат доста значимо място във вековната наша история “, сподели министър Захариева. „ Дори във времена, когато българската страна не е съществувала на картата на света, църквата е била онази сплотяваща мощ, която е съхранявала вярата, културата и даже езика ни “, добави тя.

С откриването на изложбата Министерство на външните работи се причислява към отбелязването на 150-тата годишнина от основаването на Екзархията, учредена през февруари 1871 година на Първия църковен национален събор в Цариград.

Вицепремиерът Захариева акцентира просветното дело на Българската екзархия, което в своя разцвет през 1911-1912 година се мери в 1 373 образователни заведения, 2 266 учители и 78 854 възпитаници. Екзархията е и страж на българското в земите, които остават отвън рамките на Третата българска страна след Берлинския конгрес. „ Не инцидентно и по това време външното ни министерство носи името Министерство на външните работи и изповеданията, защото посредством него се реализира връзката с органите на Екзархията в Македония и Тракия “, сподели Екатерина Захариева.

По време на изложбата на външния ни министър беше връчен плакет „ 150 години Българска екзархия “ в чест на напъните й за запазване на културно-историческото завещание на България зад граница.

Паната в изложбата наблюдават исторически процеси и свързани с тях събития от църковно-просветното придвижване, които обрисуват смисъла на Екзархията за образуване и поддържане на българското национално схващане. Множество документи и фотоси в експозицията демонстрират съхранената национална памет за видни книжовници, духовници, благодетели и общественици, дали своя дан в отбрана на българската черква, език и просвета.

Експозицията е готова от Института за исторически проучвания при Българска академия на науките и Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Използваните материали в изложбата са подбрани от Държавна организация „ Архиви “, Национална библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” – Български исторически списък, Македонски теоретичен институт, Тракийски теоретичен институт, Църковно-исторически и архивен институт, Фондация на Българската православна черква в Истанбул и други

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР