София. Видин е многовековен град, където още се носи духът

...
София. Видин е многовековен град, където още се носи духът
Коментари Харесай

„Легенди за България“: Предания за старопрестолния Видин, където още се носи духът на всички племена, населявали тези земи

София. Видин е многовековен град, където още се носи духът на всички племена, населявали тези земи. Това сподели за предаването „ Легенди за България “ на Радио „ Фокус “ Фионера Филипова, шеф на Регионалния исторически музей – Видин. „ Вижте паметниците: Имаме Баба Вида, една неповторима синагога, една неповторима джамия, една от най-големите църковни здания митрополитския комплекс „ Св. Димитър “. Ако в действителност духът на тези племена беше погубен, тези монументи нямаше да бъдат непокътнати. Имаме монументи с неповторима историческа характерност, които не се виждат в други градове, и това в действителност буди горделивост “, добави тя. Фионера Филипова посочи, че хората в този край имат странна резистентност, която ги е съхранила през вековете.
Тя описа, че северозападният град към момента крие доста секрети, а една от главните митове е обвързвана с неговото име. „ Легендата споделя за феодален държател, някои даже споделят, че той се е казвал Будо, т.е. името на града идва от неговото име. Имал три дъщери – Вида, Кула и Гъмза и тъй като сме в Крайния Северозапад, както споделих, едната се омъжила за сръбски княз, другата за влашки княз, само че и двете били недоволни от взаимния си живот. Тяхното бащино имане и зестра били пропилени от съпрузите им. И третата сестра останала да живее тука, само че с цел да я запомнят нейните жители, тя построила замъка Баба Вида. Но както постоянно си прави смешки любовта, там се влюбила в основния каменоделец, само че към този момент била дала обет, че няма да се омъжва и в края на живота си тя го умъртвила. Тя останала да живее до дълбоки старини там и хората в действителност уважително я наричали Баба Вида. Така звучи едната версия от легендите. Другата версия е, че средновековният държател имал и двама сина. Това са Гъмзо и Коста или Косту, Вида и Кула. За Вида и Кула се повтаря същото, само че за Гъмзо се приказва, че той е основал Гъмзиград, днешната Елюмюляна в Сърбия, а Коста основал Костолац. Има зрънце най-малко историческа истина и в това, тъй като Видинското царство обгръща и тези земи “, изясни Фионера Филипова.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР