София вече има своята първа услуга за споделено ползване на

...
София вече има своята първа услуга за споделено ползване на
Коментари Харесай

Стартира първото споделеното ползване на електромобили в България

София към този момент има своята първа услуга за споделено прилагане на коли. При това електрически. Благодарение на Spark безусловно всеки дееспособен лидер може да наеме за секунди електрически автомобил VW e-up! през мобилно приложение, с което може да откри най-близката свободна кола. Подобни на Spark услуги към този момент работят в множеството европейски столици, само че е безспорна оригиналност за България.

Тя е разработка на едноименната латвийска компания и “еМобилити интернешънъл”, в която дял има и “Алфа финанс холдинг” на съиздателя на “Капитал” Иво Прокопиев.

За момента услугата е най-удобно да се употребява на територията на синята и зелената зона в София, защото там паркирането на електрическите коли е гратис – точно там ще могат да се намерят от искащите да ги употребяват и там ще би трябвало да се оставят. Има и някои изключения – като летището, бизнес парка и евентуално други места, които ще се причислят към системата скоро.

Услугата стартира с 25 електрическия автомобил, а след шест месеца броят им би трябвало да доближи 50. Амбицията на компанията е до няколко години те да станат 300.

“Нашата услуга е идеално решение за хората, които не желаят да употребяват персоналния си автомобил в града и да заплащат такси за синя и зелена зона, само че в същото време търсят ефикасен и екологичен метод на предвижване, който да е в техния надзор. Услугата е и съвършен инструмент за ръководство на разноските при компании, които желаят да дават длъжностен автомобил на чиновниците си, само че без да поддържат автопарк и да влагат в лични автомобили”, разяснява в прессъобщение Стефан Спасов, изпълнителен шеф на Spark.

Чрез приложението, което потребителите смъкват в телефона си, те ще могат да виждат кои коли са свободни и ще могат да ги резервират гратис за интервал от 15 минути. Колите ще могат да бъдат употребени от всеки, без значение дали е български жител или екскурзиант. Единственото ограничаване е водачът да има най-малко една година шофьорски стаж.

Регистрацията в мобилното приложение на Spark изисква номер на персонална карта, шофьорска бумаги, кредитна карта и имейл, на който потребителите да получават данни за това толкоз време са употребили услугата, какъв брой километра са минали и каква е дължимата сума.

Колко коства

Наемът на електрически автомобил през платформата Spark може да варира от няколко минути до няколко дни. Цената се дефинира на минута, като първите 12 са включени в първичната такса от 3.48 лева, а всяка последваща минута се таксува по 0.29 лева Цената за наем на електрически автомобил за 24 часа е закрепена на 57 лева и не може да бъде надвишена.

Според направените калкулации услугата ще коства до 30% по-евтино от такси, изключително при по-дълго прилагане. Освен от такси изискванията на Spark са по-добри от тези рент-а-кар услугите, счита Спасов. “При рент-а-кар 57 лв. е допустимо най-ниската цена за наем на автомобил, а това е, без да се счита горивото, което клиентите заплащат.

Зареждането е изцяло гратис във всички 34 станции в мрежата на “Елдрайв” в София, която е част от “еМобилити интернешънъл”. Екип от компанията ще се движи из града, с цел да зарежда свободните коли. Максималният пробег на VW e-up! с едно зареждане е към 160 километра.

В случаи на пътни катастрофи отговорността ще се поема от отговорния лидер. За задачата всеки автомобил е екипиран с джипиес устройство, което следи скоростта и посоката на придвижване. Това ще разреши виновността да се потвърждава незабавно. Планът е до края на 2018 година Spark в София да разполага със 100 автомобила, а до 2019 година – с 300. Според Спасов толкоз коли са нужни, с цел да покрият потреблението в столицата.

За въвеждането на Spark в София са вложени 300 хиляди лева, a от компанията чакат инвестицията да стартира да се изплаща след две години. Според Спасов пазарът за отдаване чартърен на електрически коли ще става все по-интересен за вложителите в идващите години. От компанията не възнамеряват да вкарват услугата в други градове в страната, най-малко до момента в който не развият оптималния й капацитет в София, показва dnevnik.bg.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР