София. Във връзка със зададените въпроси от страна на общински

...
София. Във връзка със зададените въпроси от страна на общински
Коментари Харесай

Право на отговор: „НАСЕКОМО“ отговаря във връзка със зададените въпроси в статията от 4 април „Кой попита жителите на Лозен дали искат ферма за насекоми в селото“

София. Във връзка със заложените въпроси от страна на общински съветници от Българска социалистическа партия в публикация, оповестена във Вашата медия на 4 април „ Кой попита жителите на Лозен дали желаят плантация за инсекти в селото “, " Насекомо " би желала да се възползва от правото си на отговор.

Агенция " Фокус " разгласява правото на отговор на компания " НАСЕКОМО " без редакторска интервенция:

„ НАСЕКОМО “ дава отговор във връзка със заложените въпроси в публикацията от 4 април „ Кой попита жителите на Лозен дали желаят плантация за инсекти в селото “:

Обществено разискване като част от процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда - регламентирана в Закона за опазването на околната среда - се прави при положение, че планът е оценен като рисков за околната среда и за здравето на хората.

Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда е предшествана от Процедура по преценка дали е належащо да се пристъпва към Оценка на въздействието върху околната среда. Тя минава през три нормативно избрани стадия:

1.Когато не е разполагаем вероятен риск за околната среда и здравето на хората, Регионална инспекция за опазване на околната среда преценя, че не е належащо да се минава към „ Процедура по преценка за нуждата от процедура по Оценка на въздействието върху околната среда “. В този случай капиталовият план не предстои на разглеждане на идващите стадии. Такъв е казусът с капиталовото желание на „ Насекомо “.

2.Когато Регионална инспекция за опазване на околната среда преценя, че е нужна Процедура по преценка дали е нужна процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, се изисква спомагателна информация според указания на Регионална инспекция за опазване на околната среда. В този случай вероятните решения са две: или няма потребност от Оценка на въздействието върху околната среда, или е нужна Оценка на въздействието върху околната среда. При тази процедура не се планува формат на публично разискване.

3.Ако Регионална инспекция за опазване на околната среда преценя, че е нужна Оценка на въздействието върху околната среда, тогава се изготвя отчет за Оценка на въздействието върху околната среда, който се показва на експертен съвет пред Регионална инспекция за опазване на околната среда. Едва на този стадий има публично разискване, което се организира след утвърждението на отчета от експертния съвет.

„ Насекомо “ мина през траяла три и половина месеца процедура, в която способените органи са открили въз основа на предоставени документи и подробна информация, че планът няма отрицателни въздействия върху околната среда и здравето на хората и няма потребност от прекосяване на идващ стадий от процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда.

Всички документи по отношение на плана и капиталовото желание на „ Насекомо “ са оповестени на обществено наличен осведомителен уебсайт: www.nasekomo.info. Всеки, който в действителност желае да се запознае със обстановката и плана на Насекомо, може да го направи, като прегледа обществено предоставените документи.

На наложителен Оценка на въздействието върху околната среда подлежат огромни строителни планове за построяването на автомагистрали, пътища, железопътни линии, пристанища, летища, електропроводи, тръбопроводи, електроцентрали, включително Топлоелектрическа централа, Водноелектрическа централа, АЕЦ, вятърни и фотоволтаични електроцентрали над избран мащаб, пречиствателни станции, фабрики за преправка на боклуци и тежки метали и други.
В същото време, активността на „ Насекомо “ е безотпадна – не създава нито отпадни води, нито нездравословни излъчвания, нито различен вид замърсяване, които да имат негативно въздействие върху природата или да заплашват здравето на хората.

В тази връзка „ Насекомо “ пита:
Кой и за какво съпоставя един център за проява на технология за произвеждане на протеини с атомни централи или огромни ферми за интензивно развъждане на икономически животни? С какво един чист екологичен план, който е българският образец за кръгово произвеждане, пречи на някого?
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР