София. В следващите 3 години 53 000 педагогически специалисти ще

...
София. В следващите 3 години 53 000 педагогически специалисти ще
Коментари Харесай

53 000 педагогически специалисти ще преминат в следващите 3 години през обучения по проекта на МОН за квалификация на учителите

София. В идващите 3 години 53 000 педагогичен експерти ще преминат през разнообразни курсове за подготовка за професионално развиване, а до края на тази година следва през разнообразни курсове на образование да преминат 11 200 експерти. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на представянето новият план на Министерството на образованието и науката „ Квалификация за професионално развиване на педагогическите експерти “. Целта на плана е да образова работещите в системата на образованието. Зам.-министър Сачева добави, че фокусът на образованията ще бъде за тези преподаватели, които са в възрастовата група сред 34 и 54 години като тези под 34 години, които ще бъдат обучавани, са общо 8000 души. По думите ѝ общата стойност на плана е 19.9 млн. лв., като той се финансира както от Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “, по този начин и от държавния бюджет. Заместник-министърът на образованието посочи, че направленията, в които ще бъдат обучавани преподавателите са компетентности, свързани с потребление на новаторски способи за преподаване, модерни способи за оценяване, диагностика на личностното развиване, използване на модели за основаване на положителна учебна среда, както и повишение на равнището на управническите функционалности на педагогическите експерти. Тя изясни, че част от образованията ще бъдат ориентирани към въвеждането на Европейския инструмент за диагностика на цифровите компетентности, който се назовава „ Селфи “, като посредством него се цели да се реализира образование на учебни координатори и ръководители в направление информационни и осведомителни технологии и да се направи оценка на българските учебни заведения за това какви са цифровите умения, от които имат потребност, както учителите, по този начин и учениците.
По време на събитието заместник-министър Деница Сачева съобщи още, че незаетите педагогичен работни места в учебни заведения и детски градини в страната са общо 2080. За София те са 64, в Пловдив са 40, а в София район са 35. Другите се разпределят в останалите райони в страната. Тя също по този начин напомни, че от идната година следва да стартира работа по план за цифровизация на българското обучение на стойност 50 млн. лв..
Цветелин ДИМИТРОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР