София. В началото на зимния сезон ще има условия за

...
София. В началото на зимния сезон ще има условия за
Коментари Харесай

Доц. Илиан Господинов, НИМХ: В началото на зимния сезон ще има условия за натрупване на снежна покривка в планините, очакват се добри условия за ски

София. В началото на зимния сезон ще има условия за струпване на снежна завивка в планините, чакат се положителни условия за ски. Това сподели доцент Илиан Господинов от департамента „ Метеорологични прогнози ” в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките в изявление за Агенция „ Фокус “ по отношение на дълготрайната прогноза за идния зимен сезон.
По думите му през тази зима ще има превалявания от сняг и в планините. „ Това, което може да се каже, е, че е малко евентуално зимният сезон да бъде извънредно изсъхнал и да няма задоволително превалявания в по-високите елементи. Едно в допълнение нещо може да се каже с огромна сигурност за тази година и то е, че през декември месец ще има повече превалявания, в сравнение с през декември месец предходната година. Тогава месецът беше доста изсъхнал и с доста нищожни превалявания, само че тази година е несъмнено, че ще бъде с повече сняг. И в този смисъл още при започване на зимния сезон ще има условия да се понатрупа снежна завивка в планините – повече, в сравнение с това е било през предишния сезон. Но по какъв начин по-нататък ще се развие метеорологичната прогноза е мъчно да се каже, макар че най-вероятно и през идващите месеци ще има положителни условия за ски “, изясни Господинов.
Той посочи, че прогнозата за идващите дни демонстрира, че през първото десетдневие на декември ще има условия за снеговалежи в страната, само че все пак не може да се каже занапред дали по време на коледните и новогодишните празници ще има сняг. „ Рисковано е да се вършат такива прогнози, а и няма знание, няма инструмент, който да подсигурява още от в този момент дали по това време ще вали или не. С приближаването на тези дати ще става все по-ясно – да вземем за пример десетина дни преди този момент ще може да се каже по-конкретно по какъв начин ще наподобява празничния интервал във връзка с метеорологичното време “, сподели още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР