София. В Гурково може се види магарешка градска сбирка, събрала

...
София. В Гурково може се види магарешка градска сбирка, събрала
Коментари Харесай

Иван Барев: В Гурково може се види магарешка градска сбирка, събрала редки тематични експонати

София. В Гурково може се види магарешка градска колекция, събрала редки тематични експонати. Това сподели Иван Барев, преподавател от Община Гурково в изявление за Агенция „ Фокус “ .

Барев описа, че сбирката е основана пред 10 години. „ Събрани са разнообразни експонати - магарешка каручка и атрибути, свързани с нея и с магарето. В сбирката може да се види и препарирано магаре. Посетителите могат да прегледат и богат снимков материал “, добави той. Барев разясни, че всеки, който желае може да прегледа сбирката гратис.

„ Каручката, която може да се види е достоверна, с четири колела, по този начин наречената табанка. Те е с железни обръчи, а не с гумени колела. На нея има корат, с който магаретата са превозвали грозде в предишното. Представлява голям дървен съд, който е приспособен единствено за магарешка каручка. Изложени са и експонати, които са свързани със самата каруцата – магарешко седло, самар. Например спирачка, която е наречена кучка – името идва може би закучване, нещо да се спре. Могат да се видят ковашки такъми за подковаване на магарета “, описа още той.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР