София. Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за

...
София. Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за
Коментари Харесай

Зам.-министър Жечо Станков: „Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за който сега държавата трябва да налива средства

София. „ Цанков камък “ е следващият план на Тройната коалиция, за който в този момент страната би трябвало да налива средства. Това съобщи на ексклузивен брифинг във Варна зм.-министърът на енергетиката Жечо Станков, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна. Причината е, че 7 години след привършване на този огромен план по хидросъоръжението е открито приключване на огромно количество вода през карстовите скали в региона на коритото. Жечо Станков напомни, че планът за „ Цанков камък “ е почнал с бюджет от 440 млн. лв., а е завършил на стойност от съвсем 1 милиарда лв.. По думите на Жечо Станков „ Цанков камък “ няма необикновен позитивен резултат върху енергийната система на страната, защото сумарно работи към 45-50 дни в годината. 7 години по-късно са нужни поправки на осъществените действия.
„ 7 години след откриването на плана, заложен в началото за 440 млн. лв. и нараснал до близо 1 милиарда лв., са налице първите недостатъци в чашката на язовира. Става въпрос за количества воден размер, който изтича в земните глъбини. Това води до загуба на воден размер в язовира, основават се проблеми за Националната електрическа компания “, добави Жечо Станков. Назначено е цялостно проучване, с цел да се откри на какво се дължи приключването на водата и по какъв метод са сложени мембраните на скали, които са водопропускливи. След което ще бъдат осъществени и нужните действия, с цел да се спре този развой.
„ Въпреки цялото предпроектно изследване, се оказва, че действително не повече от 45 -50 дни в годината работи водноелектрическата централа. Ако би трябвало да приказваме за погашение на плана, ще бъдат нужни над 100 години “, сподели националният представител. По думите на Жечо Станков по плана не са планувани средства за непредвидени поправки, като основаната обстановка към днешна дата, обвързвана със загубата на големи размери вода, което затруднява работата на енергийния оператор и нарушава екологичната система в района. „ Не е обикновено, откакто пари на данъкоплатеца са изхрачени за подобен величествен план, 7 години по-късно страната да прави поправки. Това е следващият план на Тройната коалиция, който по-късно има последици за страната и е належащо да се наливат средства за поправки “, съобщи националният представител.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР