София. Трансплантациите и донорството са начин за спасяване на животи.

...
София. Трансплантациите и донорството са начин за спасяване на животи.
Коментари Харесай

Антон Кутев, БСП: Донорите в България трябва да се увеличат 7 пъти, за да оживеят десетки хора

София. Трансплантациите и донорството са метод за избавяне на животи. За страдание се срещнах с доста хора, за които това е въпрос на дни или на седмици. С днешната самодейност в действителност ще помогнем на доста хора. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Антон Кутев по време на откриването на галерия в поддръжка и поощряване на донорството в страната, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . „ Изложбата има съответна цел – да подпомогнем донорството до степен, в която то би трябвало да се усили 7 пъти, спрямо данните все още. Единствено такова нарастване на донорите в България ще даде опция да бъдем равноправни членове на „ Евротрансплант “, а това би дало опция на десетки хора годишно да оживяват “, акцентира националният представител. По неговите думи това сега не се случва, тъй като няма задоволително донори. „ Следващата цел е да съберем средства, с цел да стартираме стратегия за създаване на чешми в разнообразни градове “, добави националният представител.
Кутев благодари на всички, които са се присъединили в самодейността, пренебрегвайки свои политически и други разлики. „ Всяка една от парламентарните групи ще се включи в акцията, като подари средства в един български град да бъде издигнат монумент на донора. Каузата е положителна и доста добра “, сподели още зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. Той заяви, че до момента писма за единодушие и за реализация на тези дарения има от кметовете на Плевен, Шумен, Велики Преслав, Троян и Варна.
„ Чешмата е като портал, през който минават или се връщат хората, тъй като опцията за донорство на един човек, с помощта на неговите близки, може да избави най-малко 7 човешки живота “. Това съобщи Стефан Тамбуев, ръководител на Сдружение на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация. „ Независимо от несъгласията, тази галерия сплоти разнообразни политически сили и неправителствени организации, както и хора с разнообразни разбирания и обществено състояние. Целта на изложбата е тъкмо такава “, добави той. Тамбуев добави, че в тази галерия са застъпени всички фотографски жанрове. Участват и корифеите на българската снимка, които дават необикновен принос като старт на една концепция, която ще се развива всяка година.
„ Трансплантациите десетилетия към този момент концентрират прекалено много болежка, страдалчество, яд, очаквания, чиновническо безхаберие. От друга страна те са едно необикновено достижение на медицината и човечеството, с цел да помогне на страдащия. Длъжни сме да се обединим в напъните да предложим помощ на хората, които се нуждаят от трансплантация “, разяснява журналистът Мария Чернева.
„ Искам да изразя почитание към напъните на народните представители да застанат зад тази толкоз благородна идея. Кметовете на България ще бъдем гостоприемни към даренията. Не единствено посредством чешмите, които ще бъдат основани, само че и посредством доста други прояви, концепцията ще стигне до жителите на нашите общини “. Това съобщи кметът на Троян Донка Михайлова.
На събитието участваха и членове на здравната комисия към Народно събрание, представители на Изпълнителната организация по трансплантации, доста неправителствени организации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР