София. Страната ни започва програма за местни и регионални продукти.

...
София. Страната ни започва програма за местни и регионални продукти.
Коментари Харесай

Заместник-министър Георги Събев: Програма за местни и регионални продукти стартира в България

София. Страната ни стартира стратегия за локални и районни артикули. Това разгласи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на първото онлайн съвещание на Междуведомствената работна група за правене на Програма за районни и локални артикули към МЗХГ, оповестиха от пресцентъра на Министерството. „ България разполага с удобни агроекологични и климатични условия за произвеждане на разнородни селскостопански артикули, храни и питиета, доста от които с неповторими качества и специфичност “, добави Георги Събев. Той акцентира, че това е добра европейска процедура, която оказва помощ за развиването на селските региони.

Заместник-министър Събев посочи, че съществуването и предлагането на качествени артикули става все по-важно за потребителите. По думите му, производството и популяризирането на районни и локални артикули е с висок капацитет за подсилване на земеделските действия и локалната стопанска система.

„ В новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 година е заложено да бъдат насърчавани европейските схеми за качество. Този вид подкрепяне основава опция за локалните производители да покачат имиджа на своите артикули и да достъпят до нови пазари “ съобщи още заместник-министър Събев. Той посочи, че задачата на поддръжката за схемите за качество е да се разпространяват локални и районни храни.

Чрез Програмата за районни и локални артикули ще се сътвори систематичен метод сред способените органи и заинтригуваните страни. С тази стратегия следва да се реализира остойностяването на капацитета на районните и локалните артикули, както и усилване на връзката им с общностите с оглед развиване на локалната стопанска система и аграрния бранш на страната. В нея ще бъдат включени съответни ограничения и действия за постигането на задачата. Очаква се принос от другите заинтригувани ведомства по първия план на стратегия. На идващ стадий, тя следва да бъде разисквана с неправителствени и браншови организации в бранша.

В ход е изработването на слоган за програмата, като едно от предложенията е това да бъде: „ България – страна на хилядите усети! “.
Междуведомствената работна група вземат участие представители на Министерство на културата, Министерство на туризма, Министерство на стопанската система, Министерство на районното развиване и благоустройството и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР