София. Стойността на националния Индекс за безопасно шофиране SDIndex -

...
София. Стойността на националния Индекс за безопасно шофиране SDIndex -
Коментари Харесай

Стойността на националния Индекс за безопасно шофиране SDIndex – Safe Drive Index за 2019 г. е 88.0

София. Стойността на националния Индекс за безвредно шофиране SDIndex - Safe Drive Index, за българските водачи на леки и лекотоварни коли e 88.0 по канара от 0 до 100, където 100 значи допустимо най-нискорисково държание на пътя. Индексът е с 1.6 пункта по-нисък от миналогодишния (89.6). Шофьорите на камиони и рейсове се оказват по-рискови - цената на техния първи народен SDIndex е 83.3. Резултатите от новото издание на изследването бяха показани пред представители на медиите и виновните институции на особено събитие в наличието на сътрудници и уредници, измежду които заместител министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов, ръководителя на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова, изпълнителния шеф на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " Бойко Рановски, инспектора в Отдел „ Пътна полиция “ Мария Ботева и шефа на SDI Застрахователен брокер Ясен Христов. Това оповестиха уредниците .
Основните рискови обстановки за водачите на леки коли остават сходни с тези от 2018 година – най-малко един път през последните 12 месеца се е случвало несъзнателно превишаване на скоростта на 9 от всеки 10 души (91%), разпръскване зад кормилото, по-известно от изследването като “каране с половин око ” (73%) и късно забелязване на спиращо начело транспортно средство с риск от удар (71%).
При водачите на камиони и рейсове главните рискови дейности включват диалог с пасажери и сътрудници по време на шофиране (поне един път през последните 12 месеца при 92% от водачите), умишлено превишаване на скоростта при неинтензивен трафик (85%) и превишаване на скоростта, с цел да се навакса или избегне забавяне (80%). 89% от професионалните водачи настояват, че са подготвени да правят отстъпка на пътя пред колеги-шофьори, без значение от транспортното средство.
За пръв път данните и за двата знака се набират онлайн и Индекс за безвредно шофиране - SDIdnex е изчислен въз основа на отговорите на над 35 хиляди водачи на леки коли и над 1000 водачи на камиони и рейсове. Между двете групи водачи се следи съществено напрежение на пътя - 90% от водачите на камиони и рейсове смятат, че техните сътрудници с леки коли демонстрират целенасочена експанзия по отношение на тях, а 65% са били участници в рискова обстановка с проявена експанзия. Почти 2/3 смятат, че сътрудниците им също са склонни на експанзия по отношение на водачите на леки коли. Резултатите още веднъж демонстрират, че българските водачи са склонни да изясняват рисковете по пътищата с държанието на “другите на пътя ”.
SDIndex е първото национално представително проучване за самокритика на рисковете в шофьорското държание. Организатор на плана е SDI брокер, а сътрудници са Министерство на вътрешните работи, МТИТС, МОН, Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " и Дружеството на психолозите в България.
Въпросниците от изследването остават дейни и всички искащи водачи могат да се включат, попълвайки въпросника, който е наличен на уеб страницата на плана www.sdindex.bg.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР