София ще харчи през тази година рекорден бюджет от над

...
София ще харчи през тази година рекорден бюджет от над
Коментари Харесай

София с рекордните 2,63 млрд. лв., а в тях са 58 млн. от опозицията и граждани

София ще харчи през тази година рекорден бюджет от над 2,63 милиарда лева Най-важният документ за града мина с 45 гласа “за ”, а 15 съветници гласоподаваха “против ” на съвещанието на Столичния общински съвет. Очаквано поддръжка пристигна от “Синя София ” и отцепниците от “Възраждане ”. Изненадата обаче бе от ГЕРБ-СДС, които с доста рецензии поддържаха бюджета и по този начин това е финансовата рамка, предходна с най-вече гласове през последните години. Мотивът им бе, че това е 95% бюджетът на Фандъкова, а и 15 година са управлявали София и не могат да спрат основни планове.

След редица оферти на политическите сили и жители той набъбна с над 59 млн. до 2,63 милиарда лева В тях влизат и още 300 000 лева за интеграция на деца със синдрома на Даун, 210 хиляди лева за учебни рампи в помощ на деца със специфични потребности в 22 учебни заведения, 1,2 млн. вместо 161 000 лева за градеж на детска градина в “Дружба 2 ”.

“Допълнително 8 млн. лева са ориентирани за финансиране на общинските лечебни заведения за действия, които не са включени в здравното обезпечаване. 5,4 млн. още са планувани за поправки в здания на детски градини и учебни заведения. Отделно в допълнение 3,2 млн. ще бъдат ориентирани за построяването на две нови учебни спортни зали ”, изброи кметът Васил Терзиев. Той благодари за поддръжката. “Това е бюджет, който е за София, не е за нас. Ние ще работим, с цел да покажем на софиянци, че групово може да създадем положително за този град макар полемиките и ескалацията понякога. Това е стъпка, която демонстрира отговорно отношение от общинския съвет.

Започнахме с много родилни мъки,

едвам избрахме ръководител, само че се надявам за този мандат всички ние да създадем допустимо най-вече положителни неща за града, сподели още кметът.

В бюджета ще има 1 млн. лева повече за видеонаблюдение и уголемение на системата от камери, както и за придобиване на уреди и машини в региона на предварителната защита и сигурността. 5 млн. лв. ще бъдат вложени и за придобиване на земя.

Около 1,1 милиарда от бюджета се дават от страната, те са най-вече за прехрана на личния състав в детските градини и учебните заведения.

Заделени са 5,3 млн. за цивилен бюджет, чиито цели ще дефинират софиянци. Хората сами ще избират къде да отидат по 200 хиляди за всеки регион и още 500 хиляди за общо за града.

Собствените доходи - налози, такси, санкции, продажба на общинско имущество, ще са към 938 млн. лева. Миналата година бяха с 2 млн. повече. Няма да се трансформират налозите и таксите.

Капиталовата стратегия е за 611 945 670лв. и към нея ще се прибавят още 100 млн. от държавния бюджет. Включени са значими инфраструктурни обекти, които ще подобрят изискванията във всички столични региони. Предвидено е строителство или уголемение на 40 детски градини и два многоетажни паркинга.

“Бюджетът няма по какъв начин да бъде изпълнен в този тип и не дава отговор на потребностите на жителите. Подкрепихме го, тъй като София да остане без бюджет - това щеше да е безусловно безпрецедентна ситуация

в историята на нашия град ”, сподели Димитър Вучев от ГЕРБ-СДС. Съпартиецът му Георги Георгиев изясни, че това “е един рециклиран бюджет - 95% той съответствува с този на госпожа Фандъкова ”.

От “Синя София ” пък подкрепили, тъй като доста от техните планове и оферти са намерили място в бюджета. “Слабост е, че кметът не предлага управническа стратегия ”, подлага на критика обаче проф. Вили Лилков.

“Сглобката на национално равнище се трансферира и на локално. Бледорозовата женитба към този момент е реалност! Да им е честито! ”, разгласи шефът на групата на “БСП за България ” Иван Таков. От Има Такъв Народ също обясниха, че в бюджета липсва управническа стратегия за идващите 4 година, бил единствено общ брой от доходи и разноски. 9100 лева. ще е заплатата на кмета на София, а заместниците му ще вземат 7280 лева

Три пъти по-високи ще са и възнагражденията на общинските съветници

Само две минути бяха нужни на общинските съветници в София, с цел да си вдигнат заплатите на 5733 лева Това е три пъти повече от сегашните им хонорари.

От 1 април заплатата на кмета Васил Терзиев ще стане към 9100 лева, а по този метод ще се покачат и тези на заместниците му, районните кметове и общинските съветници. Предложението бе признато без никакви диспути, като “за ” гласоподаваха 55 съветници, а двама се въздържаха. През февруари заплатата на кмета беше 3014 лева Васил Терзиев всеки месец я подарява, като за себе си оставя алегорично 1 лев. Шефът на СОС Цветомир Петров пък ще получава 8190 лева

Основната заплата на заместник-кмет ще е 7280 лева Толкова ще е и тази на кметовете на региони. Заместник-кмет на регион пък ще получава 4732 лева Заплатата на кмет на кметство ще е 2730 лева, а на кметските наместници 1774 лева

Общинските съветници към този момент няма да получават хонорари, че вземат участие в бордовете на общинските профилирани органи. На месец това струваше на бюджета 95 хиляди лева. 

По-евтини карти за ученици и студенти

68 000 възпитаници и студенти ще могат да си купуват по-евтини карти за градски превоз от 1 май. Това предложение на ГЕРБ-СДС бе признато от СОС. Намалението на месечните карти е от 20 лева на 15 лева за възпитаници и студенти, от 35 на 15 лева за докторанти. Годишната карта за всички линии за възпитаници и студенти ще падне от 200 на 180 лева Тези по-ниски цени важаха до края на 2023 година, като страната компенсираше разликата. Поради тримесечния блокаж на работата на новия СОС продължаването на по-евтините карти не можеше да се гласоподава. 

Нова обсада в “Слатина ” заради градежа на метрото

Движението в столичния регион “Слатина ” ще бъде още по-затруднено от ново затваряне на пътни сектори поради строителството на метрото. От 1 април ще бъде отчасти затворено едното платно на бул. “Шипченски проход ” - от бул. “Асен Йорданов ” до ул. “Иван Димитров - Куклата ”. Блокадата ще е до 30 септември. От няколко месеца затворена е ул. “Гео Милев ”. В момента ограничавания има и в “Младост 1 ”, където ще е крайната станция от отклонението на третата линия на метрото.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР