София. С безпрецедентно обединение на водещите браншови организации в сектор

...
София. С безпрецедентно обединение на водещите браншови организации в сектор
Коментари Харесай

Предложение за Стратегия за Розата представиха в министерството обединените браншови организации

София. С невиждано обединяване на водещите браншови организации в бранш розопроизводство и етерично маслени култури, през вчерашния ден в Министерство на земеделието беше показано предложение за Стратегия за развиване на българското розопроизводство и розопреработка. Зам. министър Тодор Джиков и шефът на дирекция Растениевъдство Петър Кировски поеха ангажимент да възстановят активността на междуведомствената група, която през 2020 година стартира работа по тактика за бранша.
Сред акцентите на Стратегията, препоръчана от браншовиците, са: въвеждане на обвързано финансиране за земеделските стопани, включване на бранша в профилирани стратегии за наемане на работна ръка; обвързване на държавните тласъци и регулация с научни проучвания за опазване качеството на розата и розовото масло, както и внедряване на иновации; възобновяване и разширение на позициите на България на външните пазари на артикули от маслодайна роза и одобряване на розата като знак на България, подсилване на връзката с туризма.
За да подсигурят устойчива работна група, която да продължи работата по Стратегията в границите на министерството и сред институциите, от Земеделието поеха ангажимент да предизвикват смяна в Закона за маслодайната роза, която урежда въпроса.
Зам.-министър Джиков се ангажира още и с прибавянето на розопроизводителите в схемата за ноемврийското напръскване, както и с дейности за одобряване ролята на Държавната лаборатория за проучване и сертификация като поръчител за качеството на етеричните масла, които България изнася в чужбина.
По предлагането за Стратегията е работила група в състав: Веселина Ралчева - Българска Асоциация на Биопроизводителите; Веселин Ганчев - Българска национална асоциация етерични масла парфюмерия и козметика (БНАЕМПК); Гергана Андреева - Българска национална асоциация етерични масла парфюмерия и козметика (БНАЕМПК); Константин Георгиев - “Робертет България ” ЕООД; Вангел Биков / Мариан Русев – БАППЕМК; Владимир Стоянов и Миряна Георгиева - съдружие “Българска розова котловина ”; Пламен Станковски - БУЛАТТАРС ООД; Станко Станчев - Институт по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК); Христо Николов - Национална асоциация на розопроизводителите.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР