София. Разработваме трасе за магистрален път, който да свързва Велико

...
София. Разработваме трасе за магистрален път, който да свързва Велико
Коментари Харесай

Вицепремиерът Гроздан Караджов: Разработваме идеен проект за тунел при Прохода на Републиката

София. Разработваме трасе за магистрален път, който да свързва Велико Търново, посредством нов тунел през Стара планина при Прохода на Републиката, с автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “. Готовият абстрактен план ще бъде показан в Министерство на регионалното развитие за разискване и прецизиране, след което – в Министерство на околната среда и водите за екологична оценка. Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов при присъединяване си в полемиката „ Свързани Балкани “, проведена от вестник „ 24 часа “ . Министърът начерта новите и към този момент започнатите стратегически инфраструктурни обекти, по които ще работи, с цел да има България същинска съгласуваност със прилежащите страни и с Европа.

Вицепремиерът изясни, че коридорът от Букурещ през България до Александруполис е значим приоритет освен за страната ни, само че е и стратегически план за Европейската комисия и по линия на НАТО. „ Не единствено бихме могли да получим финансова помощ от Европейска комисия, само че ще предложа Европейската капиталова банка да организира процедурите по желание на реализатор. С включването на Европейска инвестиционна банка ще се ускорят периодите за осъществяване на стратегическите инфраструктурни обекти и ще се отстраняват опциите за корупция при провеждането на търгове “, изясни министърът на районното развиване.

Коридорът от Букурещ до Александруполис минава през Русе, Велико Търново, Автомагистрала „ Хемус “, минава през Стара планина, пресича автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “ и доближава до гръцката граница при граничния пункт „ Маказа “.

Следващият значим план, който ще усъвършенства пътуването в района, е автомагистрала „ Черно море “. В бъдеще тя би трябвало да свърже пристанище Констанца с магистрален път Варна - Бургас и от там през Малко Търново до Истанбул. Тук би трябвало да се мисли за отклоняване сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово “ и Автомагистрала „ Тракия “, тъй като от турска страна към този момент има магистрална съгласуваност. Разширява се тяхното Граничен контролно-пропусквателен пункт, което значи, че доста товари ще влязат от Турция, а сега България няма никаква подготвеност да ги посрещне. Причината е, че пътищата в региона са второкласни, в неприятно положение и не са ремонтирани от доста години, изясни министър Караджов.

Регионалният министър заяви, че се работи по още няколко нови основни инфраструктурни плана – трасето от Гюешево до Дупница и връзка с автомагистрала „ Струма “. Проектирането ще продължи с още два сектора – от Дупница към Самоков и Ихтиман, с цел да се реализира връзка с автомагистралите „ Тракия “ и „ Хемус “. Като изключително значим в бъдеще се обрисува транспортен кулоар „ Ориент – Източно Средиземноморие “, сподели министър Караджов. Идеята е от Видин до Монтана да се построи автомагистрала, която да премине през тунел под прохода „ Петрохан “ до София и оттова по Автомагистрала „ Струма “ да се стига бързо до Солун, който е основно пристанище в Егейско море.

„ Затова в случай че България не построи бързо сектора от Видин до София, а Румъния магистралното трасе на своята територия, двете страни могат елементарно да бъдат заобиколени и да изгубят доста в транспортно отношение “, разяснява вицепремиерът.

Той очерта и периодите за завършването на започнатите инфраструктурни обекти. Първи, през 2027 година, ще бъдат подготвени скоростният път Видин - Ботевград и Автомагистрала „ Хемус “. До 2028 година се възнамерява да бъдат приключени трите подучастъка на автомагистралата „ Русе - Велико Търново “.

Приоритет е и завършването на Автомагистрала „ Струма “ и намиране на дефинитивно решение за трасето през Кресненското дефиле. Приключването на последния стадий на обхода на Габрово, както и на Автомагистрала „ Европа “ до две години и половина и началото на строителството на Автомагистрала “Черно море “ през идващите три години са измежду другите значими планове, по които сега Министерство на регионалното развитие работи.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР