“София расте средно с 6% на година. Това е един

...
“София расте средно с 6% на година. Това е един
Коментари Харесай

Икономист: Рекордьор сме по икономическо неравенство в Източна Европа

“София пораства приблизително с 6% на година. Това е един впечатляващ растеж на Брутният вътрешен продукт, като се има поради, че през този интервал България пораства приблизително с към 4%. През 2000 година един човек, който получава междинна работна заплата във Видин, би трябвало да работи година и три месеца, с цел да получи междинната работна заплата в София. През 2019 година към този момент са две години ”, разяснява пред Нова телевизия създателят на проучването доцент Пламен Ненов, икономист от норвежката централна банка. 

 

Раздалечаване има и в други страни в Източна Европа, само че разликата не е толкоз огромна. Подобни неравенства водят до радикализиране на популацията, счита икономистът.

 

“Започва политическа неустойчивост. В Щатите това се следи от президентските избори през 2016 година В Америка този проблем се взима насериозно ”, изясни Ненов. 

 

Той разяснява и оферти проектобюджет от служебното държавно управление. В него е заложен рекорден недостиг от 6% - нещо, против което се оповестиха редица партии.

 

“Ако в действителност е належащо „ стягане на коланите ”, това постанова една относително ударна консолидация. Тоест - в случай че заложеният недостиг е към 6%, а ние би трябвало да слезем на 4%, това е огромна консолидация за една година. По принцип, тя би трябвало да става по-плавно. Това ще значи шоково понижаване на разноските и понижаване на действителната икономическа интензивност. Ще се усили безработицата ”, счита икономистът.

 

В Норвегия Ненов уточни, че цените на питателните артикули на дребно се трансформират два пъти годишно. 

 

“Имаше полемика дали да не се вкарат краткотрайни обезщетения за семействата, тъй като инфлацията беше привнесена от външни шокове. Обаче не се стигна до консенсус. Той е на мнение, че за България допустима мярка е таргетирано подкрепяне по-бедните семейства.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР