София. През 1906 година Сан Франциско е почти изцяло разрушен

...
София. През 1906 година Сан Франциско е почти изцяло разрушен
Коментари Харесай

Денят 18 април в световната история

София. През 1906 година Сан Франциско е съвсем напълно опустошен от земетресение. През 1506 година стартира реконструкцията на базиликата „ Свети Петър ” в Рим. Наполеон Бонапарт е провъзгласен за император (1804 година). Избухва Гръцко-турската война (1897). Дания става първата страна, в която пръстовите отпечатъци стартират да се употребяват за определяне на самоличността на нарушители (1902). Саморазпуска се Обществото на народите (1946 г.). През 1949 година Ирландия е оповестена за независима република, изцяло самостоятелна от Англия. Зимбабве прогласява независимостта си през 1980 година. На 18 април са родени: Лукреция Борджия, султан Ахмед І. На тази дата умират: Джон Флеминг, физикът Алберт Айнщайн, норвежкият антрополог Тур Хейердал. 18 април е Международен ден за запазване на паметниците на културата, с решение на ЮНЕСКО от 1984 година.

2017 година
Египетското министерство на антиките афишира откриването на осем мумии, 10 цветни саркофази и многочислени фигурки в една 3500-годишна гробница покрай Долината на царете в Луксор.

2017 година
12 души умират откакто полицейски хеликоптер Sikorsky S-70 катастрофира в провинция Тунджели, Турция.

2015 година
Най-малко 45 души са починали при етнически конфликти в щата Бенуе, в централната част на Нигерия сред представители на етносите ологба и егба, подбуден от спор за езеро с риба.

2014 година
От Съединени американски щати към Международната галактическа станция е изстрелян частният галактически транспортен съд Дракон

2013 година
Телескопът „ Кеплер “ открива в съзвездието Лира три планети с идеални условия за живот. Най-близката е на 1200 светлинни години от Земята.

2012 година
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ускорява глобите си против Пхенян след изстрелване на севернокорейската ракета „ Унха-3 “.
Поискано е от Комитета на Организация на обединените нации по глобите да актуализира листата от физически и юридически лица подлежащи на наказания.

2012 година
Официалните лица на град Зинтан отхвърлят да предадат Саиф ал-Ислам Кадафи на ръководещия в Либия Преходен народен съвет, защото считат, че краткотрайното държавно управление е едва и „ ще допусне той да избяга от Либия по същия метод, както другите представители на режима съумяха да създадат “.

2011 година
Правителството на Северна Корея декларира, че се опълчва на въоръжено нахлуване на суверена страна под претекст за осъществяване на акция срещу гнет, визирайки самодейността на Съединени американски щати против режима на Кадафи.

1980 година
Провъзгласена е независимостта на нова африканска страна Зимбабве. Избрано е държавно управление, отпред с Мугабе. От декември 1987 година той е президент, преизбиран е през 1990 година, 1996 година, 2002 година
През 1890 година Зимбабве е притежание на Британската южноафриканска компания под името Родезия. През 1911 година е разграничена на Северна и Южна Родезия. През 1923 година Южна Родезия е оповестена за самоуправляваща се колония. От 1965 година бялото малцинство, отпред с Ян Смит открива расистки режим. След успеха на Африкански народен съюз-Патриотичен фронт е свален.

1974 година
В интервала 17 – 18 април във Варшава се организира заседание на Политическия съвещателен комитет на страните от Варшавския контракт. Приети са заявления за Близкия изток и Виетнам. Резултатите от съвещанието са разисквани на пленум на Централен комитет на Българска комунистическа партия на 25 април 1974 година

1961 година
В Атина приключва първата среща на представителите на националните комитети за балканско съгласие и съдействие. Срещата стартира на 15 април и трае три дни.

1956 година
Принца на Монако Рение III се дами за американската актриса Грейс Патриция Кели. Двамата са родители на три деца: Принцеса Шарлот Луис Маргюрит, родена на 23 януари 1957 година, Принц Алберт Александър Луис Пиер, който е и правоприемник на трона. Той е роден на 14 март 1958 година. Името на най-малката щерка на принц Рение III и Грейс Кели е принцеса Стефани Мари Елизабет. Тя е родена на 1 февруари 1965 година.

1949 година
Ирландия е оповестена за независима република, изцяло самостоятелна от Англия.
През IV век преди Христа Ирландия е обитаема с келтски племена. През III век се образуват 5 кралства. През V век ирландското население приема християнството. От VIII век стартират нападенията на норманите, които са разрушени през 1014 година от ирландския крал Бриан Бору. В 1175 година Хенри II Английски постанова властта си. В края на XVII век Ирландия е превърната дефинитивно в британска провинция. През 1800 година е оповестено присъединението й към Англия. В резултат на избухналото през 1916 година Ирландско въстание, битката за самостоятелност довежда до сформиране на първото ирландско държавно управление отпред с Де Валера. През 1922 година Ирландия взима под надзор частните учебни заведения, които се разделят на католически и протестантски. Началните учебни заведения се трансформират в държавни, а всички междинни учебни заведения остават частни. Обучението има обичаен научен темперамент, огромно внимание се отделя на проучването на математика и латински. През 1937 година е призната нова конституция, която прогласява Ирландия за самостоятелна страна. Северна Ирландия остава във Англия. През ноември 1985 година е подписан англо-ирландски контракт за статута на тази територия.

1943 година
В планината Холмогорие в Тимошко е спусната британска диверсионна група отпред с майор Ерик Грийнуд. На 21 май към нея се причислява и втора група, водена от капитан Джаспър Рутъм, разгромена от немците на 11 декември.
Преди това в град Брод в Македония на 15 април е спусната британска военна задача от 8 души отпред с капитан Джордж Морган. Тя е хваната от български военни елементи и е предадена на немците. На 19 април край Прищина е спусната английска диверсионна група отпред с капитан Джон Семър, неотдавна разрушена от българските военни елементи.

1906 година
Сан Франциско е съвсем напълно опустошен от земетресение със мощ 8.3 степен по скалата на Рихтер.

1902 година
Дания става първата страна, в която пръстовите отпечатъци стартират да се употребяват за определяне на самоличността на нарушители.

1897 година
Започва гръцко-турската война. Главнокомандващ на турската войска по това време е Осман Паша.

1804 година
Наполеон Бонапарт е провъзгласен за император на Франция. Той се пробва с цената на нови войни и победи да се задържи на императорския трон. Англия, Австрия и Прусия образуват политическия съюз, ориентиран против Франция - Рейнската лига (1804 г.). През 1805 година Наполеон разгромява Австрия в борбата при Аустерлиц и подписва Пресбургския мир, а на идната година в борбите при Йена и Ауерщад разгромява Прусия и я окупира. Англия провежда морска обсада на Франция. Наполеон I дава отговор с континентална обсада против Англия. През 1807 година той разрушава съветската войска при Ейлау и Фридланд. Принуждава Русия да се причисли към континенталната обсада и с Тилзитския мир (1808 г.) разделя Европа на 2 зони на въздействие - френска и съветска. През 1808-1811 година подхваща поход за завоюване и окупиране на Испания, а през 1809 година побеждава Австрия, без да я обезвреди изцяло. През 1812 година Наполеон I подхваща неудачен поход в Русия, заставен е да отстъпи и потегля назад за Франция. Основната неточност на Наполеон I в съветския поход е не толкоз военна, колкото политическа. Вместо да даде политическа, независимост на съветския народ, като унищожи феодално-крепостническата система, отстрани самодържавието и вкара конституционно ръководство, той окупира Русия. В този поход императорът радикално се разграничава от републиканския военачалник на Италианската акция (1796-1797 г.). Това разрешава на Александър I и царедворците да го разгласят за зложелател на Русия и на православната религия. Целият съветски народ се подвига на свещена война за отбрана на вярата и отечеството. В тези условия прогресивните хрумвания на Френската гражданска война са оповестени за реакционни. Победата на Русия в Отечествената война (1812-1813 г.) разрешава да се запазят самодържавието и мракобесието в продължение на повече от 100 години. През 1813 година на Парижкия конгрес Наполеон I отхвърля изискванията за мир. След провалянето на Франция в борбата при Лайпциг (1813 г.) съюзните армии окупират страната, а императорът абдикира в двореца Фонтебло и е заточен на о-в Елба през 1814 година През пролетта на 1815 година напуща о-в Елба и се завръща във Франция. Настъпва интервалът на така наречен " 100 дни ". Реставрацията на монархията във Франция е отстранена. След загубата в борбата при Ватерлоо (1815 г.) Наполеон I е заточен на о-в Св. Елена, където е подложен под най-строг режим и защита от британските войски.

1791 година
Луи XVI и неговото семейство са хванати от Националната армия в опит да избягат от очакващия ги в Париж правосъден развой. Кралят е хвърлен в затвор и наказан като " отговорен за заговорничене против свободата на народа и за посягане против общата сигурност на страната ". Екзекутиран е на 21 януари 1893 година
По време на ръководството на Луи XVI финансите на Франция се утежняват още повече и кралят привиква Генералните щати, които се събират във Версай през 1789 година Кралят, доброжелателен, само че слабоволев и намиращ се под въздействието на кралицата Мария Амнтоанета-Австрийска, губи известност. Той не съумява да предотврати революцията и е отхвърлен от власт.

На тази дата са родени:

1927 година
Роден е Самюъл Хънтингтън - американски политолог. Завършва университета в Йейл (1946 г.). Преподава в Харвардския университет (1950-1958 г.); началник е на Института за военни и мирни изследвания в университета в Колумбия. Професор е в Харвард от 1962 година Работи в Белия дом като координатор в Съвета за сигурност (1977-1978 г.). Директор е на Института за стратегически проучвания “Джон М. Олин ” към университета Харвард (до 2000 г.). Председател е на Харвардската академия за интернационалните връзки. Автор е на книги и над 100 научни публикации в региона на интернационалните връзки. Най-популярна и най-спорна е книгата му “Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на международния ред ” (1996 г, преведена на 22 езика).

На тази дата умират:

1955 година
Умира Алберт Айнщайн - немски физик теоретик и математик, един от основателите на актуалната физика. Той е роден е в Германия, живее в Швейцария. Там приключва учебното заведение в Аарау при проф. Вебер, след което през 1900 година се дипломира като учител по физика в Цюрихската политехника. През 1902 година стартира работа във федералното Бюро за патенти в Берн като специалист. Жени се за Милеве Марич, негова състудентка и още веднъж се връща в Германия, а през 1933 година емигрира в Съединени американски щати. През 1905 година Айнщайн основава частната, а през 1907-1916 година и общата Теория на относителността. Автор е на съществени писания по квантова доктрина на светлината. Той вкарва термина " фотон " през 1905 година, открива Закона за фотоефекта, главния закон на фотохимията, наименуван Закон на Айнщайн и потвърждава теоретично индуцираното лъчение през 1917 година Развива статистическата доктрина на Брауновото придвижване, като поставя основите на теорията за флуктуацията и основава квантовата статистика на Бозе-А. От 1933 година Айнщайн работи върху космологията и единната доктрина на полето. Инициатор е за основаването на Йерусалимския университет през 1925 година През 30-те години на ХХ век той се афишира против фашизма, а през 40-те - против потреблението на нуклеарно оръжие. През 1940 година написа писмо до американския президент за заплахата от основаването на нуклеарно оръжие в Германия, с което подтиква нуклеарните проучвания в Съединени американски щати. Айнщайн е един от основателите за основаването на страната Израел. През 1921 година получава Нобелова премия за трудовете по теоретична физика и по-точно за закона за фотоефекта.

1945 година
Умира Джон Амброс Флеминг – британски академик в региона на радиотехниката и електротехниката. От 1892 година той е член на Лондонското Кралско сдружение. През 1870 година приключва Лондонския университет, а за интервала 1877-1881 година работи под управлението на Дж. К. Максуел в Кавендишевата лаборатория. Преподавател в Нотингамския и Лондонския университет. От 1881 година е теоретичен съветник на компанията на Едисон в Лондон, а от 1899 година и на компанията за безжична телеграфия на Маркони. През 1901 година Флеминг взе участие в реализирането на първото радиопредаване през Атлантическия океан. При проучване на откритото от Т. Едисон едностранно прекосяване на електрически ток във вакуум от нагрята нишка към железна пластинка Флеминг открива ламповия детектор, който слага началото на нов интервал в развиването на радиотехниката. Той предлага правилото на дясната ръка. Автор е на доста писания по електротехника и радиотехника.

1873 година
Умира Барон Юстус декор Либих - немски химик. От 1860 година той е президент на Баварската академия на науките. Основните му проучвания са в региона на органичната химия. Работите му способстват за одобряването на теорията на радикалите. Пръв, по едно и също време с френския химик Субейран и без значение от него, получава хлороформ и открива разнообразни карбонови киселини. От 1839 година Либих учи химизма на физиологичните процеси. Той е един от основоположниците на агрохимията. През 1832 година основава сп. " Annalen der Pharmacie ", което през 1840-1873 година излиза под името " Annalen der Chemie und Pharmacie ", през 1873 година - преименувано на " Liebigs Annalen der Chemie ". Либих основава своя научна школа.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин - на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин - на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин - на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР