София. Представителният ансамбъл на Въоръжените сили и военните духови оркестри

...
София. Представителният ансамбъл на Въоръжените сили и военните духови оркестри
Коментари Харесай

София: Представителният ансамбъл на Въоръжените сили и военните духови оркестри ще изнесат концерти за жителите и гостите на града по повод Деня на Храбростта и празника на Българската армия

София. Представителният отбор на Въоръжените сили и военните духови оркестри ще изнесат концерти за жителите и гостите на града във връзка Деня на Храбростта и празник на Българската войска. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата на Република България.
На 3 май 2018 година от 19.00 ч. в зала 1 на НДК в гр. София Представителният отбор на Въоръжените сили ще изнесе церемониален концерт за жителите и гостите на столицата. Той е под патронажа на президента и висш главнокомандващ въоръжените сили, министъра на защитата и началника на защитата.
В концерта във връзка Деня на Храбростта и празника на Българската войска ще вземат участие Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Сунай Чалъков, Бойка Дангова, Емилия Валенти, фолклорно трио „ Ладена “, квартет „ Армейска ария “, и други обичани български реализатори. Вход свободен.
На 5 май от 20.00 ч. на площад „ Княз Александър I “ в столицата ще стартира музикалният церемониал, в който ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Военноморските сили и фестивалният оркестър от състава на Националния боен университет „ В. Левски ” и военно формирование 24 150 - Стара Загора. Освен известни творби от българската музикална просвета, военните духови оркестри ще показват музикални произведения на задгранични създатели от богатия си жанров репертоар - джаз, кино музика, латино и суинг. В музикалния церемониал ще взе участие и мажоретен състав от гр. Благоевград. Ще бъдат изпълнени детайли от церемонията-спектакъл „ Искри ” на Националната гвардейска част.
Музикалният церемониал на военните духови оркестри ще приключи с празнична илюминация във връзка Деня на Храбростта и празника на Българската войска.
* * *
Представителния духов оркестър на Военноморските сили.
Флотският боен духов оркестър е основан през 1881 година. Още през 19 век се слага традицията музикантите да дават безвъзмездни концерти за поданството в Морската градина и на централния площад в гр. Варна. Диригент на Представителния духов оркестър на Военноморските сили е капитан III сан Мирослав Трифонов. Оркестърът е взел участие в интернационалните фестивали на военните оркестри и прави концертни турнета в Белгия, Франция, Италия, Швейцария, Турция и Германия.
Фестивалният боен духов оркестър е формиран от военните духови оркестри на Националния боен университет „ Васил Левски ” и Втора тунджанска механизирана бригада – Стара Загора с диригенти майор Николай Косев и капитан Цветомир Василев. Създаден е в края на 2006 година и е хазаин на Международния фестивал на военните духови оркестри, който годишно е част от културния живот на гр. Велико Търново.

Представителен духов оркестър на Сухопътни войски е правоприемник на оркестъра на 4-ти Пехотен Плевенски полк и е с над 100- годишна история. През 2008 година оркестърът взе участие в Международния фестивал на военните духови оркестри в Букурещ, Румъния, през 2009 година изнася спектакли в разнообразни градове на Германия в границите на Международния фестивал на военните духови оркестри, а през 2014 година с триумф взе участие във фестивала на военните оркестри в Санкт Гален, Швейцария. Диригент на оркестъра е майор Анатолий Димитров.

Гвардейският внушителен духов оркестър е правоприемник на първия боен духов оркестър, основан през 1879 година в гр. Велико Търново, с диригент Йозеф Хохола. От 1 януари 1893 година оркестърът на 6-ти пехотен Търновски полк се привежда в „ Лейбгвардейския на Негово Царско Височество ескадрон “. Първият гвардейски оркестър включва както духови принадлежности, по този начин и струнна група.
Днес наред с церемониалните функционалности, Гвардейският внушителен духов оркестър развива дейна концертна активност и има сполучливи участия в интернационалните фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Турция, Италия, Унгария, Израел и Русия. Носител е на многочислени български и задгранични оценки, сред които „ Златна лира ” от Съюза на музикалните и танцови дейци в България.
Началник на оркестъра е подполковник Ради Радев – основен диригент на Българската войска.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР