София. Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
София. Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Одобрено е изменение и допълнение на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране

София. Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение (ЗДКИСДПКИ). Това оповестиха от държавната осведомителна работа .

Законопроектът цели да вкара в националното законодателство условията на Директива (ЕС) 2019/1160 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година за изменение на Директива 2009/65/ЕО и Директива 2011/61/ЕС във връзка с трансграничната дистрибуция на предприятия за групово вложение („ Директива (ЕС) 2019/1160 “), както и въвеждането на ограниченията по използването на условията на Регламент (ЕС) 2019/1156 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година за улеснение на трансграничната дистрибуция на предприятия за групово вложение („ Регламент (ЕС) 2019/1156 “) и на Регламент (ЕС) 2019/2088 на Европейския парламент и на Съвета от 27 ноември 2019 година по отношение на оповестението на информация по отношение на устойчивостта в бранша на финансовите услуги („ Регламент (ЕС) 2019/2088 “).

Предвидено е въвеждането на нормативна уредба на презграничните предварителни предлагания на различни капиталови фондове (АИФ), които се организират без уведомления до способния орган от страната членка по генезис, или до способния орган на страната членка, в която такова предложение се прави. Също по този начин се вкарва хармонизирана процедура, по реда на която предприятията за групово вложение в прехвърлими скъпи бумаги (ПКИПЦК) и лицата, ръководещи различни капиталови фондове (ЛУАИФ), които са с генезис от друга страна членка са изпратили съобщение до Комисията за финансов контрол за предложение в Република България, могат да прекратят предлагането си на територията на страната, като е уредена и аналогична догадка, при която тази процедура може да се приложи и когато ПКИППЦК или ЛУАИФ са с генезис от Република България и желаят да прекратят предлагането си в друга страна членка. За превъзмогването на разликите при използването на разпоредбите за маркетинговите известия при предложение на дялове или акции на ПКИПЦК и ЛУАИФ, се вкарват условията от член 4 от Регламент (ЕС) 2019/1156.

На последващо място, с Регламент (ЕС) 2019/2088, се вкарват хармонизирани правила за обявяване на информация по отношение на устойчивостта от избраните в регламента участници на финансовите пазари и финансовите съветници, за обезпечаване на бистрота за вложителите и възстановяване на съпоставимостта на финансовите артикули. Регламентът изисква от участниците на финансовите пазари и финансовите съветници преддоговорно и настоящо обявяване на информация на крайните вложители, когато те работят като сътрудници на тези крайни вложители. В тази връзка, с изменението на ЗДКИСДПКИ, се оферират ограничения в съответното секторно национално законодателство, които обезпечават условия за дейно използване на Регламент (ЕС) 2019/2088 от страна на участниците на финансовите пазари и финансовите съветници.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР