София. Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет

...
София. Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори, не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на база собствено самосъзнание

София. Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на договаряния. Това сподели президентът Румен Радев след съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност на тематика Интегриране на Западните Балкани в Европейски Съюз. Роля на Република България в разширението на Европейски Съюз и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи,120 хиляди от които са и български жители, а с това и жителите на Европейски Съюз, напоследък ескалира в открити обществени офанзиви против жители, заявили българския си произхода. Правата на македонските българи са основен детайл от копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз. Те не могат да бъдат предмет на договаряния и тяхната отбрана е категорично посочена в декларация от Народно събрание от 2019 година “, сподели той.

Държавният глава съобщи, че България в никакъв случай не е отричала и не отхвърля правото на жителите на РСМ да употребяват своите езици съгласно Конституцията на страната и да се самоопределят съгласно лично съзнание.
„ Преди 30 години – на 15 януари 1992 година, България първа в света призна днешна РСМ като новосъздадена самостоятелна страна, България в никакъв случай не е отричала и не отхвърля правото на жителите на РСМ да се самоопределят на база на лично съзнание, както и да употребяват своите езици съгласно Конституцията на своята страна В същото време България държи на цялостното пълноправие на македонските българи с останалите елементи от нации на РСМ “, уточни Румен Радев.

„ КСНС разиска вероятностите за консолидираното на Западните балкани в Европейски Съюз, което е стратегически интерес на България, съвпадащ с ползите на нашите сътрудници и съдружници от Европейския съюз и НАТО. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на Република Северна Македония, който е в застой. Констатирано беше, че в продължение на 5 години след сключване на контракта ни от 2017 година страната-кандидат не направи нужното за неговото осъществяване, както и не дава гаранция за изпълнени на поетите задължения. В резултат на извършената през септември 2019 година Консултативна среща при президента на Републиката с присъединяване на представители от изпълнителната и законодателната власт бе призната рамкова позиция по отношение на разширението на Европейски Съюз и процеса на стабилизиране и асоцииране: република Северна Македония и Република Албания от Министерски съвет, подкрепена с декларация н 44-ото Народно събрание. Посочените документи са основа на политиката във връзка с разширението на Европейски Съюз с Република Северна Македония И Република Албания и обосноваха поредно отстоявания отвод на България да утвърди началото на договарянията за участие на РСМ “, сподели още той.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР