София. Подкрепата на българската държава и общество към незрящите хора

...
София. Подкрепата на българската държава и общество към незрящите хора
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Трябва да покажем, че България е неразделна част от Европа, като дадем възможност на всеки гражданин да живее достойно

София. Подкрепата на българската страна и общество към незрящите хора в България да бъде осезаема, с цел да им обезпечи навременна, достоверна, настояща и налична информация. За това прикани президентът на церемонията по отбелязването на 90-ата годишнина от основаването на Националното читалище на слепите „ Луи Брайл 1928 “, оповестиха от прессекретариата на президента . Националното читалище е единственото място в България, в което се издава справочна и художествена литература на брайлов шрифт и се отпечатват учебници за възпитаници и студенти.
„ Точно през днешния ден, когато означаваме Деня на Европа би трябвало да покажем, че България е неразделна част от Европа, точно със солидарността и даването на опция на всеки жител на страната да осъществя своя капацитет и да живее почтено “, уточни в словото си Румен Радев. „ Прекланям се пред вашия малочислен екип единствено от 14 индивида, който се е нагърбил с тази модерна будителска за България задача “, съобщи още президентът и добави, че читалището открива свои библиотеки из страната и с цел да бъде в крайник с времето, издава и поддържа огромен фонд от електронни книги.
По думите на президента 90-годишната история на Националното читалище на слепите „ Луи Брайл 1928 “ и неговата активност през днешния ден, потвърждават, че няма лимит за силата на духа, когато човек желае да развива своя гений и да бъде почтена част от българското общество. „ Поклон пред първопроходците, тези родолюбиви българи и читалищни дейци, общественици, интелектуалци, които създаваха и развиха през годините това национално читалище, средище на непобедимия български дух.
„ Както е споделил Антоан дьо Сент-Екзюпери – „ Човек вижда същински единствено със сърцето “. Вие с вашите големи сърца виждате същински и нашата поддръжка би трябвало да бъде извънредно мощна към вас “, сподели Румен Радев. Държавният глава напомни и думите на представителя на управлението на Националното читалище Спас Карафезов, че интеграцията би трябвало да значи интеграция на интелекта и на духа, без значение дали виждаш или не виждаш материалното.
По случай празника и приноса към културата на Националното читалище, президентът връчи плакет „ Св. Св. Кирил и Методий “ на Спас Карафезов. От своя страна той подари на президента Румен Радев почетния орден на Националното читалището на слепите „ Луи Брайл 1928 “ с облика на учен Петко Стайнов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР