София. Означението планински продукт“ най-накрая ще достигне и българските производители.

...
София. Означението планински продукт“ най-накрая ще достигне и българските производители.
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: Открита е обществена консултация за термина „планински продукт“

София. „ Означението „ планински артикул “ най-сетне ще доближи и българските производители. Предложението за разпоредба е оповестено за полемика до 10 май 2019 година Призовавам до тогава, допустимо най-вече производители да се срещнат с текста и да дадат противоположна връзка, тъй като това обозначение ще оказва помощ на тях “. Това разяснява българският евродепутат Момчил Неков във връзка със почналата социална полемика за въвеждане на термина за качество „ планински артикул “, оповестиха от пресофиса на Момчил Неков .
Терминът за качество планински артикул се вкарва за първи път в европейското законодателство през 2012 година, като де факто използването му за държавите-членки стартира през 2014 година Терминът не е наложителен, само че е отлична опция за страни като България, в която близо 40% от територията попадат в така наречен планински и пред-планински райони.
По самодейност на Момчил Неков стартира работа по въвеждането на термина у нас преди близо 2 години. Той самият провежда две работни групи и редица срещи с производители от планинските райони в страната. На 1-ви юни 2018 година българският евродепутат изпрати и предложение за разпоредба за въвеждане на термина за качество. С приемането на термина, страната ни ще е осмата държава-членка, която е въвела или е в процедура по въвеждане на термина. Другите страни са Австрия, Франция, Германия, Италия, Румъния, Словения и Чехия.
„ Целта на терминa е да се даде видимост на планинските артикули, за производството на които са нужни повече запаси, в сравнение с за огромна част от другите райони. Популярността му пораства в Европа. Производителите у нас също демонстрират жив интерес към нововъведението. Това е образец за въвеждане на положителни европейски практики и у нас, не по обвързване или диктовка, а за помагане и отбрана на родните производители “, разяснява още Момчил Неков.
Терминът ще може да бъде употребен от планински производители на селскостопански артикули в модифицирано или непреработено положение като мляко, сирене, кашкавал, месо и месни артикули, мед и други.
Заинтересованите страни могат да дадат противоположна връзка и да се включат в разискването на проекто-наредбата тук
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР