София. От днес вече няма да се изисква българите да

...
София. От днес вече няма да се изисква българите да
Коментари Харесай

Вече не се изисква информирано съгласие преди ваксинация срещу COVID-19

София. От през днешния ден към този момент няма да се изисква българите да подписват осведомено единодушие преди да се имунизират срещу ковид. Това съобщи на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
" Няма здравно изисикване за предоставяне на документално осведомено единодушие преди слагане на ваксина. Проверихме нормативните учредения за това за какво в България това се изисква. Установихме, че не са налице нито медицински, нито правни учредения за това нещо. То се изисква на база на заповед на здравния министър от декември м.г. Днес подписах заповед, с която анулирам това условие ", изясни той.

Кацаров заяви още, че от вторник ще е дейна телефонна линия за жителите, които ще могат да задават въпросите си по медицинския аспект на имунизацията. Ще дават отговор лекари и експерти от Медицинския университет в столицата.

Той увери, че лекарите са получили парите си, обратно на появили се изказвания, че средствата не са преведени. Вероятно идната седмица държавното управление ще гласоподава и спомагателни пари за лекарите на първа линия, които се борят с COVID-19. По думите на здравния министър не е правилно и, че лечебните заведения страдат от недостиг на медикаменти.
" Издадох заповед още на 1 септември за възбрана на износа за медикаменти, които се употребяват за лекуване на ковид ", напомни Кацаров.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР