София. Освобождаването на София е от решаващо значение за изхода

...
София. Освобождаването на София е от решаващо значение за изхода
Коментари Харесай

Калоян Паргов, БСП - София: Освобождаването на София е от решаващо значение за изхода на Руско-турската освободителна война

София. Освобождаването на София е от решаващо значение за изхода на Руско-турската освободителна война, с което се открива пътят към Пловдив и Одрин, пътят към Сан Стефано и мирния контракт от 3 март. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия – София и заместник-председател на Комисията по обучение и просвета на Столичния общински съвет Калоян Паргов по време на тържественото честване на 141 години от освобождението на града пред паметника на Опълченеца, проведено от Столична община и Сдружението на приятелите на Русия „ Александър Невски “, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София .
Той напомни, че епохалните събития на 4 януари 1878 година бележат победния ход на храбрите воини на военачалник Йосиф Гурко - оня дръзновен и себеотрицателен преход през скованите от мраз и бездънен сняг скатове на Стара планина в името на свободата на София, в името на бъдещето на братския славянски и православен български народ. Припомни и проявата на взаимност със софиянци, която показват европейските консули Леандър Леге - на Франция, Вито Позитано - на Италия и Йозеф Валдхарт - на Австро-Унгария, изрично отказали да изоставен София и по този начин не позволяват опожаряването на града и унижожението на популацията.
„ Свободата на Отечеството има прекомерно висока цена. Тя е в саможертвата на хилядите знайни и незнайни синове и дъщери на България, на българските опълченци. Но нейното реализиране и възтържествуване става допустимо с пролятата кръв и мъжество на братския съветски народ. Нашият народ прави оценка тази висша всеотдайност на Русия и съветския народ като духовен героизъм и дефинира Руско-турската война от 1877 - 1878 година като Освободителна “, означи в словото си Паргов.
Лидерът на столичните социалисти изрази вяра, че представителите на другите политически сили дружно ще се опълчват на всеки опит за разделяне сред българския и съветския народ. „ Ще кажем на всеослушание - участието в Европейския съюз не значи спиране на вековни родови и исторически връзки с Русия. Не значи да загърбим православните полезности, да се отречем от религия и културна еднаквост. А значи да работим за възтържествуване на истината - европейската цивилизация е немислима без приноса на православните славянски култури, каквато е българската. Немислима е и без великата съветска просвета, която роди високи хуманни идеали “, сподели още Калоян Паргов.
Председателят на групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет прикани кмета Фандъкова и всички общински съветници да поддържат самодейността за създаване на монумент на граф Игнатиев в центъра на София и на идващия 4-ти януари да имат опция на положат цветя и пред него.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР