София. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати жалба до Конституционния съд, в

...
София. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати жалба до Конституционния съд, в
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати жалба до Конституционния съд, в която атакува две разпоредби от Закона за устройство на територията

София. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати тъжба до Конституционния съд, в която нападна две разпореждания от Закона за устройство на територията (ЗУТ), поради несъразмерната интервенция в правото на благосъстоятелност. Това оповестиха от пресцентъра на пресцентъра на Омбудсмана на Р България Спорните правила препятстват пълномощията на притежателите за застрояване на урегулиран аграрен парцел и за прилагане на приключения градеж.

Повод за отправеното искане за противоконституционност са десетки тъжби на жители до институцията, в които търсят съдействието на омбудсмана за отпадане на вменените условия за създаване на улици и техническа инфраструктура. Става въпрос за член 148, алинея 16 и член 178, алинея 3, т. 5 в частта „ в териториите със приблизително и високо застрояване, както и “, които опонират на конституционните гаранции за отбрана и цялост на правото на благосъстоятелност, според член 17, алинея 1 и 3 от Конституцията на Република България.

Според наредбата на член 148, алинея 16 позволение за градеж в урегулиран аграрен парцел се издава единствено при прибавен обстоен организационен проект във връзка с регулацията, в това число уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътна мрежа и осигуряваща достъп до съответния аграрен парцел. При урегулиран аграрен парцел с лице на повече от една улица е задоволително уличната регулация да е приложена по улицата, по която се реализира достъпът до градежа.

„ В подтекста на алинея 16 член 148 Закон за устройство на територията използването на проекта за улична регулация, т.е. придобиване на правото на благосъстоятелност на общината върху земята в обсега на проекта, се демонстрира като въпрос на неограничена независимост на преценка за практикуване на господарски пълномощия (абсолютна дискреция) на общинските органи по целенасоченост за придобиване на земята в регулация, както и от волята на трети лица, притежатели на парцел в обсега на регулацията, които са отвън контрола на притежателя на урегулирания парцел, декларирал настояването за издаване разрешението за градеж. Като основава съображение за безсрочно отсрочване на реализацията на пълномощието за застрояване съгласно с плановото предопределение на урегулирания аграрен парцел, поставяйки негово практикуване според от бъдещо нестабилно събитие по преценка на администрацията, нормата нарушава условието за пропорционалност на интервенция в правото на благосъстоятелност “, написа омбудсманът.

Доц. Ковачева оспорва и член 178, алинея 3, т. 5 Закон за устройство на територията в частта „ в териториите със приблизително и високо застрояване, както и “. Според нея с добавения текст възбраната за въвеждане в деяние до създаване на улици, пътища или алеи, свързващи обекта с уличната или пътната мрежа и осигуряващи естествен достъп до съответния аграрен парцел, се разгръща и за приключени градежи в зони, отредени за приблизително и високо застрояване. Досега ограничаването работи единствено за териториите, които са отредени с рекреационно предопределение - курортите, ваканционните селища, голф селищата, аквапарковете и други

„ Разпоредбата, според претекстовете на вносителя, е обвързвана с ограничаването на алинея 16 на член 148 Закон за устройство на територията като негово продължение, т.е. откакто при издаване на разрешението за градеж бъде обезпечено използването на уличната регулация, при завършването на градежа плануваните с нея мероприятия да бъдат в действителност извършени “, безапелационна е Диана Ковачева.

Искането е оповестено.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР