София. Няма презапасяване с тестове, осигурените в за малките ученици

...
София. Няма презапасяване с тестове, осигурените в за малките ученици
Коментари Харесай

Министър Николай Денков: Няма презапасяване с тестове, осигурените в за малките ученици са до края на другата седмица

София. Няма презапасяване с проби, обезпечените в за дребните възпитаници са до края на другата седмица. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в рубриката „ Властта приказва! Открито “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Учителите имат лимитирани благоприятни условия. Те няма по какъв начин да обезпечат по едно и също време високо качествено присъствено и електронно образование. Затова определихме граница от 50% единодушие от родителите. Нашата цел е присъствено образование. Затова когато няма 50% единодушие децата са у дома и учат в електронна среда с вярата да се върнат в учебно заведение, когато повече деца а съгласни “, уточни Денков.

„ Няма презапасяване с проби. Осигурените в за дребните възпитаници са до края на другата седмица. Искаме тестването да не бъде проформа, а да бъде дейно. Тестовете не могат да се вършат у дома и по-късно да се носи в учебно заведение. Производителите желаят резултатът да е до 15 минути след взимане на тестът. Прави се в учебно заведение, с цел да видят резултатите всички и да е ясно, че се вършат по верния метод. Нямаше различен метод да осигурим безвредна среда “, добави той.

„ Проблемът не е в парите, а в неналичието на проби от този вид, който родителите избират. Пуснахме децата с тестване единствено на тези, които демонстрират признаци и за един месец влязохме в епидемиологична обстановка вътре в учебната система “, сподели още Денков.

„ Тестването се прави два пъти в седмицата, с цел да може на всеки няколко дни, в случай че детето е притежател на доста вируси, които заразяват, то да бъде хванато на време. Инкубационният интервал на Делта разновидността е от няколко дни, по тази причина се тестват два пъти на седмица. В нашите насоки се споделя, че който е преболедувал, може да не бъде тестван “, съобщи Денков.

По думите му решението да не се тестват децата в предучилищните групи е на Министерството, тъй като там рискът е по-малък. „ Детските градини са доста по-безопасни от учебната мрежа, тъй като и групите са по-малки. Никоя от ограниченията не е съвършена, децата би трябвало да останат с маски, когато са в коридорите. Големият проблем е тогава, когато се смесват паралелките. Имаме деца, които са носители на вируса и такива, които са заболели, Това са над 1000 деца седмично. Имаме и деца, които губят живота си. Трябва да вършим всичко допустимо този риск за заболяване на децата и за по-тежки последици да бъде най-малък. Много съм благополучен, че имаме малко позитивни проби в учебно заведение, само че това е по този начин, тъй като децата бяха изолирани у дома. Всеки, който твърди, че тестванията са непотребни, бърка позитивния резултат от тестването с позитивния резултат от карантинирането “, добави той.

По думите му би трябвало да има композиция от ограничения и СЗО и здравните управляващи търсят най-подходящия баланс на ограниченията. „ В доста страни родителите утвърдиха тестванията от вид близалка, тук не ги утвърдиха и по тази причина и в този момент имаме дефицит на проби. Тестовете, които са обезпечени с решение на Министерски съвет, тези целеви средства са отпуснати единствено за учениците. Ако има последващо решение, може да се стигне и до проби за учителите. Миналата сряда беше взето решение за разпределяне на към 15 млн. лева за учебните заведения за Коронавирус ограничения и това разрешава закупуване на такива проби. Училищата имат предоставени средства за проби за учителите. Имало е закъснение на даването на тези средства, само че до понеделник - вторник тези пари би трябвало да стигнат до всички учебни заведения ", сподели още министърът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР