София. Новото е, че видяхме новата или може би тя

...
София. Новото е, че видяхме новата или може би тя
Коментари Харесай

Росен Желязков, ГЕРБ: Видяхме коалицията „Демократична България“ и БСП да атакува с некомпетентност елементи от сделката за концесията на летище „София“

София. Новото е, че видяхме новата или може би тя към този момент не е нова, тъй като и на изборите за кмет на София, се образува обединението сред „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия в координирана акция като партизански набег. Това сподели в изказване министърът на превоза и лидер на листата на ГЕРБ за парламентарните избори в 24 МИР Росен Желязков, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Двете партии с едни и същи тези нападнаха с три Н-та: непросветеност, неначетеност и неплатежоспособност детайли от договорката и метода на българската страна за отсрочване на годишните концесионни хонорари. Договорът за концесията на летище „ София “ беше подписан юли предходната година. Процедурата търпя към 2-3 години. През тези години бяхме очевидци на доста опити на Българска социалистическа партия да компрометират процедурата и да я спрат с разнообразни по формулата си офанзиви. От предходната година до момента тече така наречен „ временен интервал “, в границите на който би трябвало да се изпълнят предварителни условия, които са ангажимент на двете страни – българската страна и концесионерът, с цел да стартира ефикасната дата. Това значи концесионерът да замести досегашния летищен оператор “, изясни той.

„ Сделката за концесията на летище „ София “ е подписана предходната година. Предвижда в началото заплащане от 660 млн. с Данък добавена стойност. Това е абсолютно заплащане, което би трябвало да се извърши до юли тази година. С финансиращите институции е декларирана готовността това да стане още в границите на този месец. Инвестиционната стратегия планува 624 млн. вложения, като в границите на първите години и построяването на нов „ Терминал 3 “ на летището, годишно концесионно заплащане за 35 години годишно в размер по-голям от 32% от приходите, само че не по-малко от 24,5 млн. евро на година. Сумарно тези заплащания в най-малкия си размер подсигуряват, че летище „ София “ през идващите през идващите 35 години ще бъде финансирано с близо 2 милиарда Само първичното концесионно заплащане от 660 млн. с Данък добавена стойност ще заплати предплатено за 35 години напред два пъти по-голям размер, в сравнение с летище „ София “ е получавало до този миг за предходните години, когато общият размер на приходите е бил 88 млн. евро или 4 млн. евро. Само с предплатеното заплащане ще бъдат платени за 35 години напред 8 млн. евро на година. Виждате, че има единствено изгода за българската страна “, уточни още Желязков.

Той добави, че когато става въпрос за първичното заплащане, би трябвало да се подчертае, че през 2019 година българската страна е погасила отговорностите на БДЖ.
„ Тоест към този момент тематиката за първичното концесионно заплащане не е обвързана с БДЖ. Тези пари ще влязат тази година в българския бюджет и са разчетени в приходната част. Те ще служат за осъществяването на всички разноски по бюджета за 2021 година “, добави Желязков.

Той зададе въпрос на „ некомпетентните къртици “ с какво биха били заместени тези средства в бюджета.
„ Може би тогава идващото държавно управление, в случай че е съдружно държавно управление на Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ ще прибегне към тегленето на дълг евентуално “, уточни министърът.

Той означи, че в случай че договорът за концесията на летище „ София “ не бъде осъществен, летището би трябвало да бъде финансирано.
„ Задаваме въпроса от кое място ще бъде финансирано: от държавния бюджет или от увеличение на летищните такси? Защото офертата, поради която беше предпочетен концесионерът, е точно обвързвана с неувеличаване на летищните такси за разлика от офертите на другите претенденти, които предвиждаха увеличение на летищните такси, с което се финансираха и по-големите вложения, а по-големите вложения не са предмет на оценяване. Нека се прави разлика сред заплащане, такса и вложения “, добави още Росен Желязков, реферирайки изявлението си към „ икономиста Гечев “.

Транспортният министър напомни, че процедурата за концесия на летище „ София “ е следена от съветник от международна банка и е финансирана от Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейска инвестиционна банка, IFC и Черноморска банка, като акцентира, че в тези банки членове и акционери са страни.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР