София. Ново научно изследване разкрива съществената роля на Българската армия

...
София. Ново научно изследване разкрива съществената роля на Българската армия
Коментари Харесай

Ново научно изследване разкрива ролята на Българската армия в спасяването на българските евреи

София. Ново научно проучване разкрива значителната роля на Българската войска в процесите, свързани със спасяването на българските жители от еврейски генезис през Втората международна война. Книгата бе показана в Министерството на защитата през днешния ден, 30 септември, от нейния създател проф. Димитър Недялков пред министъра на защитата Георги Панайотов и представители на политическото и военното управление. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството .

„ Десетки хиляди български евреи са били избавени, с помощта на напъните на български политици, на Българската православна черква, на българския народ. Сега, с помощта на това проучване, имаме още един участник в това благородно дело – Българската войска “, сподели министърът на защитата Георги Панайотов на къса гала в Министерството на защитата, където създателят на книгата подари част от нейния тираж за по-широкото разпространяване на тази научна истина и измежду военните формирования и структури на министерството.

„ Тази книга е част от битката за истината. Спасяването на българските евреи носи систематичен темперамент: в него имаме воля на нация, черква, организации. Но в последна сметка работата е свършена от българската страна с главен инструмент в това (както открих в моите изследвания) българската армия, с което можем да се гордеем “, акцентира о.р.полк.проф. Димитър Недялков

Книгата е плод на двегодишни проучвателен старания на о.р. полк. проф. Димитър Недялков. Към нея към този момент има огромен интерес в Европейския парламент, Съединени американски щати, Държавата Израел и измежду разнообразни организации.

„ Светът би трябвало да знае какво е направила България. За страдание, ние не сме били в положение да спасим евреите на територията на Беломорска Тракия и Македония, което не омаловажава по никакъв метод подвига, който е изработен от българския народ, Българската православна черква, български политици и от Българската войска “, уточни още министър Георги Панайотов.

Министерството на защитата ще поддържа разпространяването на книгата, както и основаването на документален филм от Информационния център, отдаден на ролята на Българската войска в тези процеси.

Книгата „ Българската войска и спасяването на българските евреи 1941 – 1944 “ е опит за повсеместен разбор на трагичните събития от Втората международна война, краен и единствен по мащабите си резултат от които е спасяването на десетки хиляди български и непознати жители от еврейски генезис. Уникалността на този високохуманен акт се добавя от доказания от архивните документи факт – главният „ инструмент “ за спасяването им е доблестната Българска войска и придадените й трудови формирования.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР