София. Новите предложени от Европейската комисия механизми за по-добър достъп

...
София. Новите предложени от Европейската комисия механизми за по-добър достъп
Коментари Харесай

Константин Райков, КЗП: Ще има нови механизми за обезщетяване на потребителите в ситуации на „масови вреди”

София. Новите препоръчани от Европейската комисия механизми за по-добър достъп на потребителите до обезщетение в така наречен " обстановки на всеобща щета " би трябвало да бъдат съгласувани от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз до една година. Това сподели за Радио „ Фокус ” Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите по време на провеждащата се през днешния ден в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз конференция на тематика: „ Потребителското право и политика за отбрана на потребителите през днешния ден. Можем ли да се оправим по-добре? “, отдадена на законодателния пакет „ Нова договорка с потребителите “.
„ Според Европейска комисия съществуващите все още механизми за самостоятелно обезщетение не са задоволителни при така наречен „ обстановки на всеобща щета ”, засягащи огромен брой консуматори в Европейски Съюз. Това препятства ефикасното използване разпоредбите за отбрана на потребителите и подкопава доверието в единния пазар, уточни Райков. Той добави, че компликацията е да се откри онази вярна линия в изковаването на потребителската политика, която да подсигурява, че са предпазени в идентична степен правата както на потребителите, по този начин и на бизнеса.
Райков акцентира, че в „ обстановки на всеобща щета ” потребителите следва да имат опцията да претендират за своите права освен самостоятелно, само че и посредством групови искове. „ С " Новата договорка за потребителите " Комисията предлага осъвременена система от правни дейности, която да разрешава на потребителски организации или самостоятелни обществени органи да пазят груповите потребителски ползи в сходни случаи ”, разяснява той. „ Това ще бъде изключително потребно за потребителите, които по разнообразни аргументи се попречват да заведат обособени самостоятелни правосъдни искове ”, сподели още Райков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР