София най-накрая ограничи движението в центъра на автомобили, които бълват

...
София най-накрая ограничи движението в центъра на автомобили, които бълват
Коментари Харесай

Защо нискоемисионната зона в София е напът да бъде отменена дни след въвеждането?

София най-сетне ограничи придвижването в центъра на коли, които бълват от ауспусите си голямо количество изгорели газове и сажди.

Мярката трябваше да се вкара от дълго време - и поради голямото количество фини прахови частици, които влизат в делите дробове на столичани, и поради наказателната процедура против нас от Европейска комисия за мръсния въздух и неналичието на ефикасни ограничения. Но таман влезнала, към този момент се мисли за отлагането ѝ. Защото се оказва, че контролът е под въпрос.



" Има провокации, че софтуерът, който дава отговор за анализирането на номерата на колите, които са в нарушаване към момента не е минал процедури и се жали. Има много неща, които би трябвало да се изчистят ", сподели Васил Терзиев – кмет на София.

От това излиза, че София се отхвърля от опциите, които може да й даде една съществуваща към този момент по-високо софтуерна система за надзор. И е заложила на една към този момент остаряла и потвърдила своята неефективност система. Която като се изключи че може да бъде избегната елементарно и ще извади доста пари от бюджета на столичани. Кой и за какво реши да върне часовника обратно и за какво София се отхвърля да употребява така наречен екостикери, въведени наскоро.

" Ами остана ненапълно не по този начин задоволително обяснен въпроса с контрола дотолкоз, доколкото знаете, че в един миг от страна на министри на превоза се показваше разнопосочна позиция по отношение на така наречен екологични групи или екостикери, друго ги възприемат хората, което не разреши задоволително в точния момент да се осъществят контролните механизми по най съответния метод. Тъй като към сегашния миг това, което се прави, в действителност е въз основата на ръчна инспекция, въз основата на записите, които се правят с камерите ", сподели Зафир Зарков – някогашен предс на транспортната комисия към Следствен отдел към окръжна прокуратура.



Т.нар. еко стикери в действителност са стикерите, въведени да засилят контрола най-много при техническите прегледи ппри колите. И са следващото решение в стягането на контрола.

" Ние от дълги години се опитвахме в автомобилна администрация да подобряваме осъществяването на периодическия механически обзор. Знаете, че преди години прегледите на доста места се правиха единствено по регистрационния номер на автомобила без въобще автомобилът да влиза в пункта за прегледи. Затова последователно въведохме единна осведомителна система, въведохме видеонаблюдение в пунктовете. По този метод принудихме притежателите и пунктовете да вкарат най-малко автомобила в пункта за механически обзор. Но в следствие в пунктовете се научиха и започнаха да вкарват други коли, които не подхождат на този, който би трябвало да бъде тестван. Било, тъй като автомобила е в чужбина или тъй като е механически нередовен. Въведохме система за отсвирване на номерата, която да прочита номера на автомобила и надлежно да съпоставя с данните, които са въведени в системата, дали това е същият автомобил. Но някои пунктове и това започнаха да преодоляват, като започнаха да сменят номерата на колите или надлежно да разпечатват номера, които да слагат на номера на автомобила и по този метод да заобикалят системата за видеонаблюдение.

Системите, които разпознават автомобилните номера бяха въведени на доста места като опит да се управлява и трафика по пътищата. Но съвсем незабавно ѝ откриха цаката и се появиха стотици способи да бъде излъгана. Но и без трикове, тя е безсилна в избрани случаи.

Експертите напомнят и случая с Георги Семерджиев, рецидивист на пътя, който се е движил спокоен, че няма кой да му засече автомобила в нарушаване. Докато не лиши живота на две млади дами. И за жалост на тази система в този момент София в този момент ще разчита да управлява центъра против замърсяващи коли.

Т.нар. еко стикери в действителност са идващото, еволюционно по-добро техническо решение, което би трябвало да преодолее всички пороци на старите системи най-много в контрола на техническите прегледи. Определено към този момент това е системата, която занули всички опити за измами. Вкарана един път в чипа, информацията от прегледа е невероятно да бъде подправена или да се употребява от различен. И елементарно се чете. Въвеждането на екогрупата в стикера, дава още едно извънредно преимущество във връзка с контрола. Информацията от чипа може да се чете от разстояние.

" В този стикер неповторимото за него е, че той самият е изработен под формата на антена и той спомага изчитането от по огромно разстояние и по надеждно информацията, която е записана вътре в самия чип по време на техническия обзор ", сподели Камен Несторов – IT шеф, компания за предпазени документи.

Или тази антена дава опция да се прочете информацията от надалеч, в мрачно, в мъгла, с замърсен номер или заменен, като данните записани в чипа излизат мигновено.

Подобна система за надзор, въведена в центъра на София или другите градове би била доста по-евтина от замислените камери.



Но с изключение на връщането към остарялата и неефективна система, въвеждането й закъснява и в този момент на процедура контролът е изопачен. И обжалването на поръчката за софтуера, който да разреши обработка на данните получени от камерите, е единствено една от аргументите.

" Забавянето на поръчката можеше да реши този въпрос по единия от двата вероятни метода се случи точно заради това, че имахме това несъгласие от страна на министерството, което отново споделям - поръчките на министъра бяха, че в един миг отпадат тези екологични стикери. 2 3 месеца по късно ние писахме писма, последно в действителност дали остават тези екологични стикери ", уточни Зафир Зарков – някогашен ръководител на транспортната комисия към Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Новото управление на транспортното ведомство, обаче, много ясно е декларирало, че екостикерите са по-добрата система за надзор, в отговор на депутатско запитване. Мартин Димитров и някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов са депутатите, внесли смяна в закона за придвижване по пътищата да отпаднат всевъзможни стикери. Нищо, че те са ни наложителни по европейски правилник. Но в Народното събрание постоянно политическите причини са по-силни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР