София. Националният исторически музей (НИМ) издаде нова луксозна книжка от

...
София. Националният исторически музей (НИМ) издаде нова луксозна книжка от
Коментари Харесай

Националният исторически музей издаде поредния том за своите колекции - за шевиците на женските ризи

София. Националният исторически музей (НИМ) издаде нова първокласна брошура от поредицата „ Колекциите на Националния исторически музей ”. Това оповестиха от пресцентъра на Националния исторически музей. „ Знаци от везба ” - сбирка „ Шевици от ръкави ”, демонстрира към 100 броя шевици от 4 етнографски района на България. Традиционно ръкавите са една от най-богато извезаните елементи от женската риза и точно по тази причина НИМ посвещава следващата брошура от своите сбирки на тяхната орнаментика.
Музеят съхранява мостри на този тип национално изкуство от разнообразни етнографски области, като изключително мощно са застъпени ръкавите, направени в Софийско, Дупнишко, Самоковско и Македония. В тези райони обичайно ръкавите се извезвали с богата едрофигурна везба - с цветен нюанс и орнаментика. Софийската кошуля е компактно извезана от раменете до китката. Извезаната част – така наречен смеса, до късно е бродирана главно с копринени (свилени) конци, откъдето произлиза и наименованието свиленици. В Дупнишко и Самоковско е застъпено везането по предварителна рисунка на платното, което се извършва със ситни бодове, благодарение на гергеф. Самоковската ръкавна везба е с геометризирана и стилизирана растителна орнаментика, изпълнена с едри стълбовидни претекстове, украсени с листа и стилизирани плодове. Македонската шевица е отличима със своята компактност. Орнаментиката ѝ се развива върху гъсто извезана основа, покриваща напълно ръкава на ризата.
Националният исторически музей съхранява в своите фондове над 1000 броя шевици от ХIХ и началото на ХХ век, събирани от теренни изследвания, дарения и откупки. Те разкриват благосъстоянието на обичайното изкуство на везбата и насочат предизвикателство пред откривателя за разчитането на неговите знаци, на дълбоката му символика.
Както всички останали книжки от „ Колекциите на Националния исторически музей ”, по този начин и новият том - „ Знаци от везба ” се продава в книжарницата на НИМ.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР