София. Наша основна задача е да спрем обезлюдяването и да

...
София. Наша основна задача е да спрем обезлюдяването и да
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: Основната ни задача е да спрем обезлюдяването и да създадем добри условия за живот и в по-малките населени места

София. Наша съществена задача е да спрем обезлюдяването и да създадем положителни условия за живот и в по-малките обитаеми места. Да подобрим свързаността и опциите за подвижност на популацията. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при откриването на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството .
„ Предизвикателство пред всички, ангажирани в капиталовия развой, е свръхурбанизацията и това се вижда освен в България “, сподели още министърът и добави, че към огромните градове на Европа – както към София, не престават да прииждат от ден на ден хора.
Според формалната статистика 73.7% от българите живеят в огромните градове. В шест града с над 100 хиляди души е концентрирано 34.4% от популацията на страната или малко над една трета от всички българи.
Планирането на развиването на градовете би трябвало да бъде по този начин, че териториите да бъдат полифункционални, като в тях да има по едно и също време жилища, офис площи и здания за свободното време.
Пред участниците във форума Петя Аврамова акцентира, че в страната се следи постоянен напредък в строителството, като със средства от републиканския бюджет или по линия на европейската взаимност се обновяват градовете, усъвършенстват се обществената и просветителната инфраструктура, както и енергийната успеваемост на хиляди публични и частни здания. Това открива нови, по-широки хоризонти пред всички участници в капиталовия развой – проектанти, архитекти, строители.
Ускоряването на отчуждителните процедури с измененията в Закона за държавната благосъстоятелност, които Парламентът одобри, също ще имат позитивен резултат за капиталовите процеси. Пред публицисти министърът разяснява, че промените ще дадат опция по-бързо да започват строителни действия за значими обекти като Околовръстното на София в сектора от ж.к. „ Младост “ до Автомагистрала „ Тракия “ и за сектора Буховци – Белокопитово на Автомагистрала „ Хемус “, който се бави към този момент една година, за секторите от Видин до Враца и други
Вече е почнала инспекцията на положението на оградните уреди по автомагистралите, а отчетът с резултатите би трябвало да бъде подготвен в понеделник. " Издадено е предписание сега, в който се установи развалена мрежа, мантинела или оградни пана, те да бъдат неотложно възлагани и възобновяване им да започва ", изясни министър Аврамова.
По отношение старта на тол системата министърът заяви, че следва среща с сектора, на която да бъдат разисквани разнообразни разновидности за цените на тол таксите. Предстои да бъде призован и Общественият съвет, конституиран с решение на Народното събрание.
„ Необходима е огромна социална поддръжка за приемането на цените, обсега и въвеждането на тол системата, тъй като всички в България желаеме да имаме положителни пътища, а поради недофинансирането на бранша има такива, които са в доста неприятно експлоатационно положение “, сподели Петя Аврамова.
По мотив продължаването на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания министърът съобщи, че до в този момент Програмата дава положителни резултати за хората и образа на градовете, като общото мнение е тя да продължи и се обмислят разнообразни разновидности за това.
Обсъждат се получените оферти за промени в Закона за етажната благосъстоятелност. Очаква се през есента да има подготвеност да бъде разгласен вид за неговата смяна.
Промени ще претърпи и Наредбата за ВиК услугите, които също следва да бъдат оповестени за разискване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР