София. Над 8 млрд. лв. са били раздавани на фирми

...
София. Над 8 млрд. лв. са били раздавани на фирми
Коментари Харесай

Служебният кабинет изнесе данни за отпуснати милиарди левове без обществени поръчки

София. Над 8 милиарда лева са били раздавани на компании без публични поръчки по метода „ ин хаус “. Говорителят на Министерския съвет Антон Кутев изясни, че тази процедура съставлява малка врата в закона, позволяваща даването на голямо финансиране без състезания. На близо едночасова конференция служебните министри на стопанската система, на финансите и на районното развиване и благоустройството дадоха детайлности и изнесоха данни за това какъв брой пари са били изхарчени без оповестяването на социална поръчка.

Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова изясни, че в Министерство на регионалното развитие парите са се отпускали главно в две посоки – за подсилване на свлачища и за построяването на автомагистрала (АМ) „ Хемус “. Тя посочи, че съгласно министерско разпореждане от 2019 година по неотложност би трябвало да бъдат укрепени 84 свлачища. За задачата са отпуснати 570 млн. лева, като на 30 компании са преведени предплатени заплащания в размер на 188 млн. лева без публични поръчки. Комитова акцентира, че към 1 юни се е работило единствено по едно, което се намира при Рилския манастир. За останалите 83 даже не е имало планова подготвеност. Сроковете за тяхното подсилване изтичат през декември тази година.

По отношение на Автомагистрала „ Хемус “ Комитова изясни, че събитията там стартират през 2018 година, като страната е осигурила 3,71 милиарда лева от националния бюджет с „ благородната цел “ да се построи автомагистралата. Министърът уточни, че 96 млн. лева са се раздали предплатено, като парите са се предавали от Министерство на регионалното развитие, на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) и на „ Автомагистрали “ без публични поръчки. Комитова добави, че в доста от публичните поръчки е прилагана процедурата „ инженеринг ”, като посредством нея всички числа и стойности могат да се завишават в пъти. „ При инженеринга се разпорежда на една и съща компания да направи план на хартия и на същата компания да го извърши. Тя си наема и надзорна компания да следи качеството ”, уточни Комитова.

Финансовият министър Асен Василев посочи, че „ ин хаус “ поръчките са планувани, в случай че има общинско или държавно дружество, то да свърши работата. Той съпоставени с раздадените 8 милиарда лева с всички пенсии за интервала от 9 месеца. По думите му преди всичко ще бъде подхваната смяна в нормативната уредба, тъй че тази процедура да спре. На второ място той уточни, че където има пари, раздадени без публични поръчки, те ще бъдат върнати и изхарчени през публични поръчки. „ Третото доста значимо нещо е, че тези дейности се подхващат, тъй че да не спре работата по към този момент почнали планове “, увери той.

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков разяснява, че е доста забавно по какъв начин в Министерство на регионалното развитие и стопанската система се следи една и съща конструкция. По думите му 182 млн. лева са се дали за държавен комплекс в София Тех парк без социална поръчка на компания за цялостен инженеринг. За язовирите той уточни, че 630 млн. лева са дадени на Държавната консолидационна компания.

Малко по-късно от „ София Тех Парк “ АД разпространиха позиция до медиите, в която прецизираха, че не са вложител в плана за създаване на нов държавен комплекс, не са получавали финансиране за неговото създаване и не са правили никакви процедури за възлагане на действия за неговото осъществяване.

Люба АЛЕКСИЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР