София. На книжния пазар в страната от известно време се

...
София. На книжния пазар в страната от известно време се
Коментари Харесай

Книгата „Небесно войнство и ангели хранители“ не е одобрявана от Светия Синод

София. На книжния пазар в страната от известно време се продава книгата „ Небесно войнство и ангели хранители “, на чиято корица с наедрял шрифт е маркирано „ Одобрено от Светия Синод “. Такова утвърждение обаче изобщо не е давано. За това обявиха от канцеларията на Светия Синод на БПЦ, оповестиха от Ловчанската Св. Митрополия . Книгата е на издателство „ Милениум “, а по отношение на подбора на текстовете и съставител на вътрешната страница на корицата е посочена Евгения Тилева.
„ След като още на самата корица книгата стартира с неистина, то не е мъчно за отгатнем и нейното наличие – а точно, че наред с цитати от Светото Писание, светите Отци и Молитвеника срещаме понятия като нумерология и астрология. Този прийом прочее е характерен за разпространителите на езотериката и окултизма, които обичат да сместват истината с лъжата, с цел да уловят в мрежите си неподготвеният и подходил с доверие към книгата четец - откакто на корицата категорично е указано, че изданието е предложено от Светия Синод на Православната ни черква “, показват от Митрополията.
„ Така да вземем за пример паралелно с молитвата към Ангела-Хранител, включена в утринните молебствия в Православния молитвеник, е поместена също по този начин и розенкройцерска(?!) молитва. Впрочем съставителката не крие благосклонностите си към езотериката, като отбелязва: „ Според езотеричните учения всеки от нас има ангел-хранител “. На друго място се декларира непосредствено че „ истината обаче е, че ангелите и архангелите са тясно свързани със зодиакалните знаци и планетарните сили на нашата слънчева система “, като следва изброяване на другите зодии и за всяка от тях е посочен нейният ангел-пазител. Явно съставителката много изборно е чела творенията на св. Йоан Дамаскин, откакто по-рано го цитира, а в тази ситуация пропуща да означи отношението му към астрологията, а точно: „ Господ ни сътвори със свободна воля и ние сме господари на своите дейности. И в случай че всичките ни действия са резултат от разположението на звездите, значи вършим всичко по нужда, но нужното не е нито порочно, нито добродетелно; щом пък не притежаваме пороци или добродетели, то и не заслужаваме нито хвалба, нито неодобрение, а Бог се оказва неправдив, отреждайки на едни богатства, а на други - беди. Ала Господ не би управлявал творенията Си, както и не би промишлявал за тях, в случай че всичко беше подвластно на нуждата. И разсъдък не би ни бил необходим, че който не взема решение делата си, няма какво да обмисля, а доколкото разсъдъкът ни е даден за размишляване, всичко рационално е дарено със свободна воля “.
В този дух е и идната глава, озаглавена „ Ангели и нумерология “. В нея съгласно датата на раждане посредством формула се сформира къса характерност на ангела-хранител, където се показва, че в случай че получената цифра е четна, то ангела-хранител е от женски пол, а при нечетна - че е от мъжки пол. Явно авторката не познава добре Светото Писание или пък съзнателно изборно употребява цитати от него, откакто Господ Иисус Христос при разногласието си със садукеите отбелязва, че хората „ при възкресението нито се женят, нито се мъжат, само че пребъдват като Ангели Божии на небесата “(Мат. 22:31).
Това са единствено част от очевидните несъотвествия сред Православната религия и книгата „ Небесно войнство и ангели хранители ”. Кой е в действителност бащата на лъжите за християните е напълно ясно. В случая обаче заплахата е за незапознатия с основите на вярата ни български четец. Да не дава Господ нито една душа да не се заблуди и отклони от живителното и избавително християнско обучение “, декларират от Митрополията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР