София. На 4 февруари 1872 г. е роден Гоце Делчев

...
София. На 4 февруари 1872 г. е роден Гоце Делчев
Коментари Харесай

Навършват се 150 години от рождението на Гоце Делчев

София. На 4 февруари 1872 година е роден Гоце Делчев - изтъкнат деятел на националноосвободителното придвижване в Македония и Одринско. Идеолог, пълководец и уредник на ВМОРО. Роден в Кукуш, той приключва гимназия в Солун. Става юнкер във Военното учебно заведение в София, откъдето е изключен поради възгледите си. След това учителства в Ново село, Щипско, и в град Банско. Става деен деятел на ВМОРО от 1894 година, когато се свързва с Д. Груев, един от създателите на организацията.

По образеца на Левски постанова концепцията за вътрешна мрежа от революционни комитети, става основател за създаване на четническия институт като въоръжена мощ на ВМОРО. Делегат е на Солунския конгрес от 1896 година Заедно с Г. Петров създава стратегия и правилник на организацията.
Става член и чуждестранен представител на Вътрешна македонска революционна организация и основен инспектор на четите. Привърженик е на въоръженото въстание като средство за реализиране на задачите, само че се опълчва на решенията на Солунския конгрес от 1903 година за " навсякъде стратегическо въстание в Македония ". Заедно с Д. Груев съумява да ограничи дейните въстанически дейности единствено на територията на Битолския и Одринския революционни окръзи.

На 4 май 1903 година, на път за конгреса на Серския революционен окръг, умира в стълкновение с турски войник.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР