София. На 28 и 29 март София бе домакин на

...
София. На 28 и 29 март София бе домакин на
Коментари Харесай

Европейски експерти обсъдиха в София задълбочаване на сътрудничеството при противодействие на трансграничната престъпност с МПС

София. На 28 и 29 март София бе хазаин на пленарната среща на Европейската мрежа за противопоставяне на трансграничната престъпност с МПС (CARPOL). Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .
Представители на правоохранителните структури на страните членки на Европейски Съюз и Европол направиха обзор на резултатите от извършени взаимни полицейски интервенции през последните месеци, довели до определяне и задържане на огромен брой крадени моторни транспортни средства, елементи и движимости от МПС. Обсъдени бяха опциите за задълбочаване на съдействието, възстановяване на обмена на информация и образуване на координирани дейности с Европол, Фронтекс и посредством самодейността на CARPOL за партньорство с частния бранш на равнище Европейски Съюз.
„ Престъпните похищения по отношение на МПС предизвикват финансови загуби на притежателите, на застрахователните компании и пораждат отрицателни реакции в обществото. Противодействието на този вид закононарушения е виновна задача и заради обстоятелството, че крадените и инкриминирани транспортни средства постоянно биват употребявани за осъществяване на други тежки закононарушения “. Това съобщи заместник-директорът на Главна дирекция „ Национална полиция “ старши комисар Константин Димитров при разкриване на експертната среща. Той напомни, че след присъединението си към Европейски Съюз България е измежду най-активните членове на CARPOL. През последните години страната ни взе присъединяване в редица сполучливи интервенции за противопоставяне на закононарушения, свързани с МПС.
Членовете на Европейската мрежа споделиха опит и положителни практики, обединени от общата цел за по-ефективно противопоставяне на проведени интернационалните незаконни групи, извършващи обири, застрахователни измами, контрабанда и противозаконни покупко-продажби с МПС. Обсъдени бяха опциите за разширение на обсега на общите действия на мрежата по отношение на продан на информация и идентифициране на коли в случаите на евентуални терористични офанзиви.
Анализирана бе събраната от Българското председателство информация от обособените страни по линия на кражбите и търговията с елементи от МПС. Инициативата ще бъде доразвита от Европол, за възстановяване на аналитичния артикул и потреблението му за обмисляне и осъществяване на оперативни дейности.
Европейската мрежа от специалисти за противопоставяне на трансграничната престъпност с МПС (CARPOL) e основана през 2004 година с решение на Съвета на Европейски Съюз 919/2004 година Дейността й е ориентирана към рационализиране на бързия продан на информация сред полицейските звена на членуващите страни и към разширение на съдействието с Европол и с частния бранш при противопоставяне на закононарушенията, свързани с МПС. Мрежата провежда годишно интернационалните полицейски интервенции, ориентирани против трафика на крадени или добити по излъган метод коли за последващото им узаконяване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР