София. На 22 септември преди 109 години българите са се

...
София. На 22 септември преди 109 години българите са се
Коментари Харесай

Полк. Мишо Йорданов, военен историк: На 22 септември преди 109 години българите са се почувствали равноправни с другите европейски народи

София. На 22 септември преди 109 години българите са се почувствали равноправни с другите европейски нации. Това разяснява в изявление за Радио „ Фокус “ военният историк Мишо Йорданов. Той добави, че в случай че би трябвало този ден да се съпоставя с други празници, то това ще бъде същинският свършек на акта на Съединението.
„ През 1885 година Захари Стоянов със сподвижниците му Данаил Николаев и всички тези българи, искащи да осъществят Националния си блян, дръзнаха и нарушиха Берлинския контракт. На 22 септември, 23 години по-късно, те приключиха това дело, т.е. увенчаха с триумф тези фантазии на българите, борили се толкоз време, с цел да видят страната си свободна и да видят заветите на Васил Левски. Това е достолепието и приноса, който тези хора от това време дадоха, с цел да я има България през днешния ден, каквато я виждаме и обичаме. 22 септември се подрежда измежду най-големите български празници “, разяснява Мишо Йорданов.
Според военния историк създателите на Независимостта от 1908 година са ни дали свободата и онази мощ, с която да управляваме съдбините си.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР