София. На 14 юли от 18 ч. в зала Европа“

...
София. На 14 юли от 18 ч. в зала Европа“
Коментари Харесай

Филм ще отбележи 8-вековната история на Ивановския скален манастир

София. На 14 юли от 18 ч. в зала „ Европа “ на Доходното здание ще бъде формалната премиера на документалния филм „ 1218 година: срещата на преобразяването “. Той е част от програмата за честването на 800-годишнината от основаването на Ивановския скален манастир, оповестиха уредниците .

Документалната лента наблюдава забележителната среща сред новия български държател Йоан II Асен и монаха Св. Йоаким, пристигнал от Света гора, с цел да се засели в долината на Русенски Лом. Тази среща трансформира българската страна, а непосредственият резултат е основаването на Ивановския скален манастир посредством обилно подаяние в злато, направено от младия Йоан II Асен.
Благодарение на огромната популярност на Св. Йоаким и на царската поддръжка манастирът бързо се увеличен, привличайки високообразовани монаси от целия Балкански полуостров, като се трансформира в централна обител на Второто българско царство.

Фабулата на сюжета е построена посредством изявленията с историка проф. Пламен Павлов, музеолога проф. Николай Ненов, епиграфа доцент Коста Хаджиев и реставратора Албена Мазакова.
Автори на кино лентата са иконографът Александър Стойков и операторът Николай Лазаров.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР