София. Н.Ц.В. Княгиня Калина, Китин Муньос и Н.Ц.В. Княз Симеон-Хасан

...
София. Н.Ц.В. Княгиня Калина, Китин Муньос и Н.Ц.В. Княз Симеон-Хасан
Коментари Харесай

Н.Ц.В. Княгиня Калина, Китин Муньос и Н.Ц.В. Княз Симеон-Хасан участваха в конференция по случай 30 години от Мадридския протокол за опазване на околната среда в Антарктида

София. Н.Ц.В. Княгиня Калина, Китин Муньос и Н.Ц.В. Княз Симеон-Хасан участваха в конференция по случай 30 години от Мадридския протокол за запазване на околната среда в Антарктида. Това оповестиха от пресофиса на Негово Величество Цар Симеон II . Конференцията се организира в СУ „ Св. Климент Охридски “ и беше проведена от Българския антарктически институт и посолството на Кралство Испания. Събитието беше намерено от проф. Мария Стойчева, зам. ректор на Софийския университет, акад. Константин Хаджииванов, зам. министър на образованието и науката, Н.Пр. господин Алехандро Поланко, дипломат на Кралство Испания, госпожа Емилия Краева от Министерство на околната среда и водите и госпожа Саша Райчева от Министерство на външните работи.

Презентации, свързани с запазване на екосистемите, околната среда и озоновата дупка в Антарктида и китовете в Южния океан изнесоха българските учени проф. Любомир Иванов и проф. Христо Пимпирев и испанските посетители доктор Хавиер Качо – академик и публицист, проф. Антонио Кесада – механически секретар на Испанския полярен комитет, капитан на фрeгата Салвадор Еспиноса Гонсалес-Ланос и господин Китин Муньос, дипломат на благосклонност на ЮНЕСКО.

В своето изявление господин Китин Муньос съобщи: “ За мен е чест да вземам участие в тази конференция и се веселя, че имам опцията да подчертая основната роля на Българския антарктически институт по двустранното съдействие с тридесетгодишна история сред двете бази – българската и испанската. Книгата – “Tридесет години дружно в Антарктида ” – демонстрира хубостта на естественото завещание на Антарктическия континент, шестият континент на планетата сега заплашен от свлачища и размразяване на ледовете.

Професор Христо Пимпирев, шеф на Българския антарктически институт и на Националния център за полярни проучвания, началник на годишните български научни акции в Антарктида от 1993 година до наши дни, е бележит академик, който посвещава живота си на опитите да притегли вниманието на света по отношение на това какъв брой е значимо запазването на Белия континент, континент на който всички ние сме жители, въпреки и в никакъв случай да не сме стъпвали на него “.

По-нататък той описа за новия си план: „ Сега имам шанса и опцията дружно с Българския антарктически институт да представим плана „ Whale Nation “, документален филм за китовете, най-големият бозайник в историята. Филмът ще бъде прожектиран в кината, като ще може да видите този драгоценен морски жител в целия му искра и мащаб.

Намерението ми е да провеждам дребна експедиция до Антарктида при започване на идната година, с цел да снима синия и гърбатия кит. Това е план на съдействие сред Българската антарктическа база, Испанският върховен съвет за научни проучвания, Испанската антарктическа база и Чилийската антарктическа база. В Испания филмът ще бъде озвучен от моя глас. В България, и в този момент ще ви разкрия една изненада, филмът ще бъде озвучен от Княгиня Калина. “.

По време на събитието беше показана фотографска галерия и книга на тематика: „ 30 година дружно на Антарктида “, представящи моменти от взаимната работа на българските и испански учени на Ледения континент.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР