София. Министерският съвет прие решение, с което от 2022 година

...
София. Министерският съвет прие решение, с което от 2022 година
Коментари Харесай

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Насърчаването на образованието ще даде шанс на България да разгърне пълния си потенциал

София. Министерският съвет одобри решение, с което от 2022 година се усилват средствата за стипендии в партньорство с Българо-американската комисия за учебен продан „ Фулбрайт “. Това ще даде опция на повече българи да се възползват от тази влиятелна международна стратегия. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .

" Решението е още по-важно за мен, тъй като се случва тъкмо 2 години след деня, в който аз започнах изследователския си престой по програмата в Харвард, където, в извънредно конкурентна среда, имах опцията да се изучавам от водещи икономисти и сегашни и бъдещи Нобелови лауреати. Гордея се с това, което научих, и считам, че то съумя да ме направи по-добър специалист в областта на макроикономиката. Искам повече българи да имат такава опция да се развиват в тяхната сфера ", съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските фондове Атанас Пеканов.

Днешното решение на държавното управление надгражда напъните на Министерството на образованието и науката от последните месеци да даде опция на българските студенти и учени да придобият познания и опит в чужбина.

" Увеличението на средствата за стипендии е и мой приоритет от началото на мандата ми, когато започнахме деен разговор с Комисията „ Фулбрайт “. В идващите дни ще обсъдим опциите за увеличение на финансирането за стипендии и от американска страна. Една от персоналните ми цели е да покажем на младите българи, че имат поддръжката и шанса да разпрострат цялостния си капацитет, а точно това е пътят България да настигне по благополучие всички в Европейския съюз ", добави вицепремиерът.

Атанас Пеканов акцентира, че опцията да получиш познания и умения идва и с отговорност към обществото.

" За мен е значимо и да се опитаме да засилим предаването на тези знания в България. На стипендиите и опциите за образование би трябвало да се гледа освен като късмет за персонална реализация и придобиване на нови умения, само че и като метод да допринесеш за благосъстоянието на личната си страна. Затова направих предложение за всички бъдещи стипендианти, след връщането в България да водят наложително семинари пред млади студенти и по този метод да предадат нататък насъбраните познания и умения. Ще се опитам да дам добър образец в тази област, като при започване на академичната година изнеса няколко лекции по макроикономика в университети в страната ", уточни вицепремиерът Пеканов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР