София. Европейският съюз е икономически съюз, основан на общи принципи,

...
София. Европейският съюз е икономически съюз, основан на общи принципи,
Коментари Харесай

Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС и съпредседател на АЛДЕ: Украйна плати висока цена, но доказа на целия свят, че заслужава друга перспектива и европейско бъдеще

София. Европейският съюз е стопански съюз, учреден на общи правила, на обща валута, само че и на полезности, които го крепят жив, а украинските жители потвърдиха в тези доста сложни за тях времена, че желаят да принадлежат към този съюз и имат вяра същински на европейските полезности. Така разяснява обстановката в Украйна евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк за предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “. Според него е време Европейският съюз да огледа малко по-широко себе си и по-широко към страни като Украйна, тъй като като европейци, либерали и демократи имаме вяра, че всеки народ заслужава своята независимост и би трябвало да бъде почитан за решенията, които взима.

„ Украинският народ има правото на лична еднаквост, има правото на самоопределяне, правото на политически съюзи и това право би трябвало да бъде уважавано “, сподели още Илхан Кючюк.

По думите му хората там чакат всякаква поддръжка, тъй като цената е доста висока за това, че желаят да се дефинират като украинци и да имат правото на лично място в международните каузи.

„ Заедно с това чакат и вероятност още през юни като статут на претендент член на Европейския съюз – нещо, което аз имам вяра, че ще намерим и сили, и капацитет, и вътрешен запас като Европейски съюз да го предоставим. Разбира се, процесът е доста дълъг и той ще отнеме време. Изискват се покриване на критерии, само че най-малкото, което Европейският съюз може да направи, е да даде ясна, безапелационна поддръжка на Украйна, че някой ден при осъществяване на избрани критерии, които са ясно записани, заслужава да бъде част от европейското политическо семейство “, безапелационен беше евродепутатът.

„ Горчивите уроци от войната са доста, тъй като бяхме привикнали прекомерно дълго време да разчитаме на свят, който да се осланя единствено на богатства. Днес виждаме, че устоите на Съюза, като мира и правото на самоопределяне по какъв начин бяха разтърсени. И за мен това беше огромното пробуждане на Европейския съюз “, акцентира евродепутатът Илхан Кючюк и риторично попита може ли да си позволим една суверена страна да бъде изоставена, както и да бъдем безучастни към орисите на хората, които бягат от война?

„ Не може да бъдем безучастни. Европа е и план на солидарността и на високите морални упования. Само тогава може да имаме претенцията да бъдем съюз, който слага в центъра на своята политика човешките права и свободи. Тук Европа ми се коства, че е най-силна и би трябвало да бъде най-силна, с цел да има бъдеще “, приключи разбора Илхан Кючюк.

Цоня Събчева

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР