София е изправена пред риск от режим на градския транспорт

...
София е изправена пред риск от режим на градския транспорт
Коментари Харесай

Кирил Петков и Борис Бонев по въпроса за осветлението в София

София е изправена пред риск от " режим " на градския превоз поради високите сметки за ток изключително в метрополитена. В същото време инспекция на " Спаси София " демонстрира съмнителни контракти за публични поръчки вследствие на които Столична община трябва да заплати цени с сред 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Разследването бе оповестено от независимия общински съветник Борис Бонев в ефира на bTV през днешния ден. Притеснителното разминаване в цените на двете компании, спечелили публичната поръчка на стойност 73 млн. лева, демонстрират, че в северната част на града една лампа ще коства 5755 лева, а в южната – 1587 лева

Премиерът Кирил Петков реагира незабавно на изнесената информация и разгласи от профила си във " Facebook ", че ще разпореди инспекция още в понеделник: 

" Когато в София, поради метода на осъществяване на публичните поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата коства 1587 лева, а от другата страна на същата улица коства 5755 лева, значи в действителност ни би трябвало Антикорупционна комисия с проверяващи функционалности ", написа Петков и добави: " София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт…. "

" Когато почистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко! "

Зам.-кметът по превоза, който е подписал договорите с двете компании реализатори, заяви в отговор, че " дяволът е в детайлите "  и осреднените цени на услугите са едни и същи за двете компании. Ето какво твърди още Борис Бонев по въпроса и какво сочи инспекцията на " Спаси София ":

Подписаните от зам.-кмета Кръстев контракти съдържат материалите с цени, които десетки пъти надвишават пазарните. В елементарен магазин закупихме част от материалите по спецификация и те костваха 7 пъти по-евтино, в сравнение с цените, които Общината заплаща на едро. Очаквам отговори по какъв начин може автоматизиран комутатор на дребно да коства 44 лева, а за Общината да е 261 лева. Това не е разлика от 6%, а 6 пъти. Редова клема в магазина коства 0,81 лева, а Общината я заплаща по 17,55 лева. Разликата е 22 пъти! Би трябвало да бъде противоположното - цената за Общината да бъде доста по-ниска от цените на дребно. "  

Градските деятели от " Спаси София " изясняват, че поддръжката на осветлението в София е разграничено на зони, като за две от тях дава отговор " Лог Сиберия ", а за другите - " Улично осветяване ". Огромно подозрение пораждат разликите сред цените на едни и същи артикули и действия, по които двете компании работят, макар идентичните условия в тръжната документи.

" За едно улично осветително тяло LED 9-50W, " Лог – Сиберия "  взима невероятните 1586 лева, или 5 пъти повече от " Улично осветяване ", която работи с цена от 363 лева ", акцентира Бонев. Така, цената на една улична лампа в регион " Оборище " е най-малко 5757 лева, до момента в който същата лампа в прилежащия регион Средец коства 1587 лева. 

 
Как се източват десетки милиони от осветлението на София?
 
Posted by Спаси София on Sunday, 30 January 2022
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР