София е една от 14-те зони със силно замърсен с

...
София е една от 14-те зони със силно замърсен с
Коментари Харесай

София е на едно от челните места по замърсен въздух в Европа

София е една от 14-те зони със мощно нечист с фини прахови частици въздух в Европа. Това съобщи Джордж Кремлис от Дирекция " Околна среда " на европейската комисия по време на двудневната конференция, отдадена на чистотата на въздуха в столицата. Участват и представители на разнообразни европейски градове, измежду които Париж, Виена, Талин, Букурещ, Амстердам и Рига, за обмяна на опит и положителни практики в оправянето със замърсяването на въздуха в градска среда.

Има проблем с фините прахови частици във въздуха на територията на цялата страна, като София е на едно от челните места по нечист въздух.

Столична община показва като главен проблем - замърсяването от колите и отоплението от битово гориво. Общината е подхванала ограничения за поощряване на хората да употребяват градски превоз вместо персоналните си коли. 90 % от тролеите са сменени с нови, 50 % от рейсовете - също. Предвижда се и закупуване на нови трамваи. Разширението на метрото също е приоритет на общината за справяне с казуса със нечистия въздух. Очаква се с стартирането на третия лъч да се пестят 90 000 тона нездравословни излъчвания годишно.

Битовото отопление има решени, работи се по план да се оползотвори горивото от завода за боклуци в " Топлофикация София ":
Йорданка Фандъкова - кмет на София: Генералният шеф на " Генерална дирекция околна среда на Европейска комисия " господин Кренвис приказва и ни подтиква и ни подсеща да побързаме с реализацията на плана за апаратура за оползотворяване на горивото от завода за боклуци в " Топлофикация - София ". Инсталация, която ще донесе изгоди и за към 40 000 семейства да могат да бъдат топлоснабдени, 30 000 семейства да получат електрическа енергия от отпадъците. Това е доста значим план за Европейска комисия. Те ни подкрепят и изискват от нас час по-скоро да се случи. За страдание ние имаме обжалване от съда, тъй че ще изчакаме съда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР