София. Да се преклоним пред достойните българи, които са готови

...
София. Да се преклоним пред достойните българи, които са готови
Коментари Харесай

Вицепремиерът Валери Симеонов: Да се преклоним пред достойните българи, които са готови на всичко, за да възтържествува правдата и да спасят десетки хиляди човешки същества

София. Да се преклоним пред достойните българи, които са подготвени на всичко, с цел да спечелва правдата и да спасят десетки хиляди човешки същества. Това сподели вицепремиерът Валери Симеонов по време на откриването на документална галерия „ Страната на избавените евреи ” в Съюза на архитектите в столицата, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ За мен е наслаждение да открия тази неповторима галерия. Уникална по достоверността и по смелостта, с която да разкрие дълги години незнайни, скрити обстоятелства. С откриването и, аз откровено се надявам тези смели основатели на експозицията, на която присъстваме, да съумеят да отворят една нова страница от историята – непозната страница на истината за спасяването на българските евреи. Колкото и да се прикрива и да се премълчава този факт, това избавяне е станало допустимо само с безапелационната позиция на българското държавно управление и на царя на България – Цар Борис III ”, добави още той. „ Въпреки, че би трябвало да призная, че аз съм уверен републиканец, аз съм почтен българин и няма по какъв начин да не призная тези обстоятелства и няма по какъв начин да не отбележа, че повода за премълчаването на приноса на Цар Борис III, на Народното събрание на България, няма по какъв начин да не го признаят това, тъй като това би означавало за следващ път да се подчиним или да продължим традицията за премълчаването на исторически достоверни обстоятелства в името на някаква политическа цел или в името на някаква умряла идеология “, сподели още Симеонов. „ Истината би трябвало да се споделя. Успех на изложбата. Успех на хората, които ще разкрият истината за историята на България “, сподели в умозаключение вицепремиерът.
Изложбата " Страната на избавените евреи " е част от Културната стратегия за Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, на НФ " Култура ". На изложбата са показани данни за хиляди директни визи за евреи от Словакия, Унгария, Румъния и някогашна Югославия, които с българска помощ съумяват да емигрират в Палестина. Телеграми и преписки за българските кораби " Милка ", " Марица ", " Беласица " и " Рудничар " свидетелстват за хиляди еврейски бежанци, получили скъп късмет за емиграция и отпътували от Констанца, Мангалия и Варна до Истанбул или Хайфа.
Експозицията съдържа секретни отчети, писма, телеграми на немските дипломати в София през Втората международна война, както и на представителите на Гестапо и висшия немски държавен уред. Документи на Адолф Хитлер, Адолф Айхман, Ернст Калтенбрунер, Анджело Ронкали, Адолф Бекерле и Йоахим декор Рибентроп показват ролята на българските държавни управляващи в спасението на евреите през Втората Световна война.
Експозицията акцентира и ролята на Цар Борис в спасението на евреите, както и тежките дипломатически ходове, свързани с този акт.

Цветелин ДИМИТРОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР