София. Благодарение на българите в Португалия и приноса им към

...
София. Благодарение на българите в Португалия и приноса им към
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Българската общност в Португалия има реален принос за отличните двустранни отношения

София. Благодарение на българите в Португалия и приноса им към обществото на страната връзката сред двете страни и сред двата народа е още по-силна. Това съобщи президентът Румен Радев пред представители на българската общественост в Република Португалия, където президентът бе на публично посещаване по покана на своя сътрудник Марсело Ребело де Соуза, оповестиха от прессекретариата на президента . Като знак на внимание към България президентът на Португалия почете с наличието си срещата, която се организира в посолството на Република България в Лисабон.

Това, че португалският президент е тук е освен жест към България, само че и израз на голямото другарство, което ни свързва, самопризнание за цялата българска общественост в Португалия, означи българският държавен глава. Той уточни, че Марсело Ребело де Соуза е огромен другар на България. Румен Радев изрази признателността си към сънародниците ни в Португалия за това, че утвърждават името на родината по най-хубавия метод с водещата си роля в редица области като науката, преподавателската активност, медицината, стопанската система, IT бизнеса, спорта и културата.

Марсело Ребело де Соуза съобщи, че единствено два или три пъти от десетки държавни визити португалският президент е участвал на банкет, даван в чест на визитата на задграничен президент в Португалия. Той посочи отличните двустранни връзки и другарството, на което се градят те, и благодари на представителите на българската общественост в Португалия за приноса им за развиването на страната.

По публични данни на португалската Служба за чужденците и жителите, в края на 2019 година броят на дълготрайно пребиваващите в Португалия български жители е 6 839 души. По неофициални данни, техният брой е доста по-висок, защото част от българите към този момент са получили и португалско поданство. Най-значителна е концентрацията им в столицата Лисабон и нейните покрайнини, както и в градовете със мощно развъртян туризъм в южната част на Португалия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР