София. Безопасността на движението трябва да е обща национална кауза

...
София. Безопасността на движението трябва да е обща национална кауза
Коментари Харесай

Георги Терзийски, АПИ: Над 147 млн. лв. през 2020 г. са инвестирани в мерки за пътна безопасност

София. Безопасността на придвижването би трябвало да е обща национална идея и всеки да даде своя персонален принос изискванията за пътешестване да стават все по-безопасни. Заедно институции, неправителствени организации и жителите да създадем по този начин, че да се понижи броят на потърпевшите и жертвите на пътни произшествия, тъй като здравето и животът са висша полезност и всички се убедихме в това в последните 12 месеца на пандемия. Това съобщи ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски на церемонията по връчването на годишните награди на Българската браншова асоциация „ Пътна сигурност “, оповестиха от пресцентъра на Агенция „ Пътна инфраструктура “ .

Председателят на АПИ акцентира, че в последните три години пътната администрация влага сериозен финансов запас в действия, свързани с сигурността на републиканската пътна мрежа. Над 147,5 млн. лева от бюджета на АПИ през 2020 година са планувани за ограничения, свързани с повишение на сигурността - ограничаващи системи (мантинели), пътни знаци и маркировка. Терзийски означи, че тези средства са 4 пъти повече от вложените през 2019 година – малко над 37 млн. лева, и над 6 пъти повече от 2018 година, когато са вложени 24 млн. лева Той уточни, че се възобновят ограничаващи системи освен при ремонт или когато мантинелите са повредени при пътни произшествия, а и когато те не дават отговор на актуалните правила и стандарти. Целта е да се усили зоната на влияние и степента на задържане, тъй че пътуващите да бъдат оптимално сигурни за своята сигурност и даже при излизане на платното или удар да бъдат предотвратени тежки пътни произшествия.

На секторите с предпоставки за ПТП се поставя така наречен шумна релефна маркировка и студени пластици, които са с по-голяма светлоотразителност и продължителност, а шумът в допълнение заостря вниманието на водачите, сподели Терзийски. За повишение на сигурността се инсталират и знаци с опция за дистанционно управление, а три и четириклонни кръстовища се реконструират в кръгови.

В партньорство с Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ ще осъществим пилотна умна система за пътна сигурност на 11 сектора от републиканската пътна мрежа, заяви ръководителят на АПИ. Проектът е с обезпечено финансиране от Оперативната стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година На прави от второкласни и третокласни пътища, с обща дължина към 120 км, ще бъдат инсталирани интелигентни системи за ръководство. Ще бъдат инсталирани 23 електронни табели с изменящо се наличие, които ще дават информация за метеорологичните условия и трафика в действително време, ще бъдат снабдени с камери за видеонаблюдение и ще правят броене на миналите транспортни средства, изясни ръководителят на АПИ. Той уточни още, че сега се построяват интелигентни транспортни системи на автомагистралите „ Струма “ и „ Тракия “, като посредством високотехнологични съставни елементи и централизиран програмен продукт ще се обезпечи мониторинг, надзор и ръководство на трафика, тъй че да се изпълнят условията на европейските наставления. Подобни интелигентни транспортни системи ще има и на новостроящите се сектори на автомагистралите „ Хемус “ и „ Европа “ като поетапно ще бъдат внедрявани и на към този момент издигнатите магистрални трасета, добави той.

Наградата за повсеместен дълготраен професионален принос за повишение на сигурността на придвижването получи инж. Николай Стоянов от Института по пътища и мостове към АПИ, който работи в държавната пътна администрация от 1975 година Директорът на дирекция „ Поддържане на пътна инфраструктура “ в АПИ инж. Даниел Иваничков взе оценката в категорията за държавна институция с принос за повишение на пътната сигурност през 2020 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР