София бе официално обявена за столица на спорта през 2018

...
София бе официално обявена за столица на спорта през 2018
Коментари Харесай

Официално: София е столица на спорта през 2018 г.

София бе публично оповестена за столица на спорта през 2018 година на гала в Брюксел в четвъртък.

Кметът Йорданка Фандъкова одобри символичната щафета и знамето от Марсилия в наличието на трима именити български първенци: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев. На церемонията участваха ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, евродепутатът Андрей Ковачев, общински съветници и спортисти. “София ще бъде сполучлива Европейска столица на спорта, тъй като всички вярвахме, мечтахме и работихме за това”, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на формалната гала по оповестяване на София за Европейска спортна столица през 2018 година

С нас от самото начало бяха огромните спортисти на България, на които благодаря за поддръжката. За мен персонално това е идея, която ще даде спомагателни тласъци и за града и за хората да спортуват”, сподели кметът на София. Тя добави, че за няколко години в София са построени 44 площадки с фитнес навън и 17 площадки за спорт и игра.

“Изградихме 78 физкултурни салона в детски градини, както и 14 плувни басейна. В учебните заведения реконструирахме 7 и изградихме 10 физкултурни салона. В момента с разширението на Първа британска гимназия и 112-то ОУ построяваме и състезателен салон. През 2018 година продължаваме с построяването на физкултурни салони към 4 детски градини и 2 училища”, сподели Фандъкова. През идната година София ще бъде хазаин на повече от 200 спортни събития. Сред тях са Световното състезание по художествена гимнастика, Световното състезание по волейбол за мъже, Тенис – АТP Garanti Koza Sofia Open, Балканиадата по лека атлетика и други. “Възможността и децата, и техните родители да се срещнат с същински спортни първенци и да бъдат очевидци на надпревари е спомагателен тласък за доста от тях да се занимават със спорт и да реализират успехи”, сподели Фандъкова.

През последните две години по Програмата за развиване на детско-юношеския спорт Столична община е подкрепила 69 плана, с които се поддържат спортните клубове, които работят с деца, напомни столичният кмет. Кметът на София Фандъкова благодари за работата на евродепутата Андрей Ковачев, на Столичния общински съвет, на Министерство на младежта и спорта и персонално на министър Кралев, на Българския олимпийски комитет и госпожа Стефка Костадинова, на Национална спортна академия и на всички 40 на брой Национални спортни федерации и клубове, които са подкрепили София. През 2015 година беше построен новият състезателен комплекс и парк „ Възраждане “, а с поддръжката на страната са ремонтирани зала “Фестивална”, зала „ Академик “, зала „ София “ в Борисовата градина, част от Националния стадион „ Васил Левски “, а сега се обновява комплексът на „ Зимния замък “. „ За мен е чест да бъда тук и да съм част от екипа, получаващ знамето на Европейска столица на спорта. Ние ще бъдем най-хубавата столица на спорта “, сподели по време на церемонията именитият състезател Йордан Йовчев.

Пред препълнената зала за следващ път Андрей Ковачев изнесе тирада за ролята на спорта за бъдещето на обединена и мощна Европа. Евродепутатът е в основата на концепцията българската столица да кандидатства и да завоюва преди три години званието Европейска столица на спорта.

„ В последните 2 – 3 години екипът в България работи доста интензивно, като изключително в осведомително и в организационно отношение извърши голяма активност. С наслаждение установяваме, че в подготовката София е измежду отличниците спрямо досегашните 17 световноизвестни градове, заслужили това самопризнание, “ съобщи Джан Франческо Лупатели, президент на ACES Europe организацията, която всяка година дефинира европейска столица, град, общественост и населено място на спорта.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обясни детайлности за инфраструктурните планове като подсети, че градската администрация няма да разреши смяната на предназначението на спортните бази по паркове и градини. "Голямата ни цел със София – Европейска столица на спорта – е да сложим основа на един резистентен модел, който да остане в интерес на жителите и гостите на града, желаеме да продължим активността даже и след 2018 година, “ сподели още Герджиков, който е и ръководител на УС на Фондация „ София – Европейска столица на спорта “.

София бе избрана за Европейска столица на спорта за 2018-а преди три години, като решението бе оповестено от Оценителната комисия на организацията ACES Europе с претекстовете, че „ градът е добър образец за спорт за всички, като инструмент за възстановяване на здравословния метод на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на самодейността. “ С избора си през 2018 година, София се подреди до градове, които през миналото столетие са потвърдили приноса си към развиването на голям брой спортове с провеждането на стотици национални и международни шампионати на територията на тези градове.

Решението се базира на опциите и желанията на съответните обитаеми места, като се приема, че спортът е фактор, който въздейства върху развиването на обществото, възстановяване качеството на живот, спомага за положителното здраве и интеграцията на обособените обществени общности. За последните три години в подготовка на кулминационната точка екипът на София 2018 провежда над 200 събития и интензивности, инициира редица инфраструктурни планове и разпростра огромна осведомителна акция. В повече от 200 събития и интензивности, проведени по самодейност София – Европейска столица на спорта – към този момент се включиха като участници, посетители и фенове стотици хиляди за последните три години. Същевременно Столична община отделя от ден на ден средства за спорт, в това число за възстановяване на спортната инфраструктура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР