София. България и Сърбия ще задълбочат сътрудничеството си и ще

...
София. България и Сърбия ще задълбочат сътрудничеството си и ще
Коментари Харесай

България и Сърбия ще задълбочат сътрудничеството си и ще работят заедно за евроинтеграцията на Западните Балкани

София. България и Сърбия ще задълбочат съдействието си и ще работят дружно за евроинтеграцията на Западните Балкани. Това стана ясно по време на първия ден от двудневното посещаване в България на ръководителя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович. Тя е у нас по покана на ръководителя на Народното Събрание Цвета Караянчева. По време на визитата си Гойкович организира диалози и с президента Румен Радев.
Основните тематики, които Караянчева и Гойкович разискаха, бяха опциите за задълбочаване и разширение на парламентарното съдействие и за оползотворяване на насъбрания от България опит в хармонизирането на националното законодателство с това на Европейски Съюз. Цвета Караянчева уточни, че България и Сърбия имат доста положителни връзки, които се развиват динамично в последните години и изрази убеденост, че съдействието сред парламентите на двете страни ще продължи да се задълбочава. Maя Гойкович изясни, че за Сърбия е значимо да почерпи опит и да не прави грешките, които е правила България по време на кандидатстването си в Европейски Съюз. Тя уточни, че Сърбия е доста признателна на България, защото по време на своето Председателство на Съвета на Европейски Съюз българската страна е направила всичко допустимо за европейската интеграция на Западните Балкани. „ Днес още веднъж се съгласихме, че разширението на Европейски Съюз със Западните Балкани е решаването на казуса, а не правене на проблем. Целта на Сърбия е пълноправното участие в Европейски Съюз “, сподели още тя и уточни, че това е една цел, която не е недостижима. Като предпочитани сфери на съдействието сред България и Сърбия ръководителите на двете законодателни институции откроиха превоза, енергетиката, стопанството, туризма, културата и образованието.
От своя страна, президентът Румен Радев уточни, че интензивният политически разговор сред България и Сърбия носи общи триумфи в комерсиалния продан и туризма. „ Нашите чести срещи и диалози са показателни за новия дух на връзките сред България и Сърбия и за това, че следваме неразделно своите общи цели – историческо помиряване и взаимното ни бъдеще в Европейския съюз “, сподели още президентът. Мая Гойкович разяснява, че България и Сърбия са обединени от редица фактори – от историята и близостта на културите и езиците си, както и от своето общо бъдеще и устрема да преодолеят предразсъдъците към своя район. „ Благодарни сме за увереността и последователността, с която България се застъпва за разширението на Европейския съюз, и за свършената работа по време на председателството ѝ на Съвета на Европейски Съюз “, уточни Гойкович. Обща беше позицията, че Дунавската тактика на Европейски Съюз носи изгоди за всички страни от района и може да бъде доста по-ефективна посредством европейско финансиране на повече общи планове за развиване по поречието на река Дунав. През втория ден от формалната си аудиенция ръководителят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович ще посети Велико Търново, където ще беседва с кмета на Общината инж. Даниел Панов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР