София. Бъдникът символизира старата година, която отивайки си, трябва да

...
София. Бъдникът символизира старата година, която отивайки си, трябва да
Коментари Харесай

Албена Георгиева, етнолог: Бъдникът символизира старата година, която отивайки си, трябва да изгори, за да даде топлина и светлина за ново светло начало

София. Бъдникът символизира остарялата година, която отивайки си, би трябвало да изгори, с цел да даде топлота и светлина за ново ярко начало. Това сподели етнологът проф. Албена Георгиева в изявление за Агенция „ Фокус “ за смисъла на Бъдни вечер. „ Коледното дръвче е относително ново събитие. То се явява у нас едвам след Освобождението. В по-стари времена в огнището се е слагал бъдник, нормално от младо дъбово дърво, което се е отсичало в гората по специфичен, ритуален метод, от момъка в къщата. Бъдникът се е внасял тържествено в къщата и е трябвало да гори през цялата нощ. Преди това се е миросвал – в дупчица се е сипвал зехтин, мед или масло - считало се е, че по този начин е осветлен “, изясни етнологът.
По думите ѝ елхата, която през днешния ден украсяваме, също символизира безконечното възобновление на живота и неслучайно дръвчето е вечнозелено. Проф. Георгиева означи, че тази традиция поражда във Виена, където за първи път за Коледа е сложена елха, украсена с лакомства и свещички, които символизират резултата от човешкия труд и светлината. „ Това още веднъж е благопожелание за една щастлива, светла, изпълнена с богатства Нова година “, добави етнологът.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР